A Bajnai Gordonékkal szövetséges Magyar Szolidaritás Mozgalommal szemben a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) levélben, hivatalosan fordult a lengyel Solidarnoschoz, hogy nevét és emblémáját használhassa – értesült a Magyar Nemzet.

Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek elmondta: ő maga lengyel származású, az általa vezetett szakszervezet fél éven belül teljes, szavazati joggal rendelkező tagja lesz a Solidarnoschoz hasonlóan keresztény, antikommunista értékrendet valló konföderációnak, a Munkástanácsoknak. A KDFSZ elnöke reményének adott hangot, hogy kérésüket elfogadják, mert mint mondta: Magyarországon ők is a neoliberális, vadkapitalista gyakorlatot folytató multinacionális kereskedelmi láncoknál védik a munkavállalók érdekeit, akár csak a Solidarnosc.

Mint ismert, a KDFSZ volt az, amely évekig tartó pereskedés során kiharcolta, hogy a Tesco kifizesse pénztárosainak a garantált bérminimumot, sőt, a cégnek három évre visszamenőleg rendeznie kellett az elmaradt munkabér-különbözetet. Bubenkó tudomása szerint a lengyel szakszervezet szeptember 11-től 14-ig meghirdetett országos demonstrációsorozata után dönt az ügyükben. A Tusk-kormány elleni tiltakozó akcióban valamennyi lengyel munkavállalói érdekképviselet, így a volt kommunista szakszervezeti szövetség utódszervezete, az OPZZ is részt vesz, és a KDFSZ is képviselteti magát – tette hozzá az érdekvédő.

Alfred Bujara, a lengyel Solidarnosc vezetőségének tagja a Magyar Nemzetnek nemrég úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak – amely a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 egyik alapítója – nem adtak engedélyt jelképük használatára. Bujara elmondta, bár tudtak az esetről, azért nem tiltakoztak, mert azt hitték, hogy a Szolidaritás egy szakszervezet, s csak később derült ki számukra, hogy egy olyan politikai szervezet használja az emblémájukat, amely egészen más értékrendet képvisel, mint ők. Később Jerzy Janiszewski grafikus, képzőművész, a legendás embléma alkotója a Népszabadság megkeresésére mindezt megerősítette.

Forrás: Magyar Nemzet