Előremutató, helyes lépésnek nevezte a munkahelyek megvédését és a gazdaság stabilizálását célzó, Orbán Viktor miniszterelnök által tegnap bejelentett intézkedéssorozatot a Magyar Nemzet megkeresésére a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Liga Szakszervezetek. A két legjelentősebb országos munkavállalói képviselet üdvözölte, hogy nem a lakosság megszorításával reagált a kormány a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra, hanem a leginkább érintetteknek járó könnyítésekről hozott döntéseket.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke úgy látja, segít a koronavírus-járvány miatt kialakult, bizonyos ágazatokban rendkívül súlyossá vált helyzet kezelésében, hogy az állam az átmeneti járulékcsökkentéssel leveszi a terhet az érintett vállalkozásokról és a munkavállalókról. Az elnök kiemelte, érdemi segítséget jelent a kölcsöntörlesztések felfüggesztése azoknak a magánszemélyeknek, akik elveszítik állásukat, vagy egyéb okok miatt kerülnek nehéz helyzetbe a válság miatt. A vállalkozásokra is érvényes törlesztési moratórium pedig a nehéz helyzetbe került cégeknél segít abban, hogy a munkahelyeket, az alkalmazottakat megtarthassák. Palkovics hozzátette: üdvözölendő, hogy a korábbi, balliberális kormányokkal ellentétben a jelenlegi kormány nem a lakosságot sanyargatja, nem megszorításokkal, hanem könnyítésekkel válaszol a gazdaságban, ezen belül a legérintettebb ágazatokban hirtelen kialakult krízisre.

A Liga Szakszervezetek is üdvözli a legújabb kormányzati lépéseket. Mészáros Melinda, a konföderáció elnöke megkeresésünkre kiemelten fontos döntésnek, előremutató gondolkodásnak nevezte, hogy nem csak a munkáltatók kapnak járulékkönnyítést, hanem a munkavállalói elvonások is csökkennek a nehézségekkel küzdő ágazatokban. Az elnök kiemelte: ezzel – változatlan havibér mellett – emelkedik az alkalmazottak nettó keresete. Mészáros Melinda kiemelkedő lépésnek nevezte emellett, hogy a kölcsönök törlesztőrészlet-fizetését is felfüggeszti év végéig a kormány, mivel jelenleg nem lehet megmondani, meddig tart a világjárvány, és milyen hosszabb távú gazdasági, társadalmi következményekkel jár. Ugyanakkor egy ilyen lépés abban az esetben is érdemi segítséget nyújt a munkavállalóknak és a lakosságnak, ha elhúzódik a válság. A Liga vezetője hozzátette: habár a részletek még nem ismertek, mindenképp támogatandó, hogy a kormány a könnyítésekben és nem a megszorításokban, az emberek terheinek növekedésében látja a megoldást.

Forrás: Magyar Nemzet