„Előre budai srácok
előre pesti srácok
diákok, földművesek, munkások,
a nap nem kel fel többé keleten.”

Az 1956-os forradalom évfordulójára való készülődés jegyében a Munkástanácsok számára jelentős esemény  William De Vecchis és Claudio Barbaro olasz szenátorok előterjesztése. Október elején a két Liga párti szenátor törvényjavaslatot nyújtott be a római felsőháznak, mely szerint a Pier Francesco Pignitore „Avanti Ragazzi di Buda” („Előre budai srácok”) című dala Olaszország hivatalos ünnepi dalává váljon, és kerüljön be a tantervbe.

William De Vecchis szenátor kifejtette: fontos, hogy ezt a dalt az iskolában tanulják a gyerekek, mert a munkások és a diákok értékeit képviseli, akik a szabadságért harcoltak. „Azoknak szól a dal, akik szabadságban szeretnének élni és emellett érzelmekben gazdag nemzetet akarnak építeni erős gyökerekkel” – tette hozzá a szenátor.

Claudio Barbaro szerint ez a dal mindazok közös öröksége, akik az egyetemes szabadságot képviselik. „Ez a forradalom dala az elnyomókkal szemben, politikai hovatartozástól függetlenül” – mondta.

Az 1956-os forradalom munkásai a munkástanácsokban megteremtették a munkás önigazgatásnak azt a formáját, ami addig csupán utópiákban létezett, fenntartva a termelőüzemek működőképességét, ezzel biztosítva az alapvető szükségletek kielégítését és az emberek létfenntartását a nehéz időkben. Ezt az elvet tekinti mintájának az olasz UGL szakszervezet és a rendszerváltozás utáni Munkástanácsok is.

Az UGL (Unione Generale del Lavoro), Olaszország egyik legnagyobb szakszervezeti konföderációja 2019 tavaszán kötött együttműködési megállapodást a Munkástanácsokkal. A közös értékek mentén kötött együttműködés alapja a munkavállalók valós érdekvédelmének előmozdítása, amelyet a két konföderáció az úgynevezett részvételi szakszervezeti modellel kíván segíteni. Cél, hogy a munkavállalók részesedést kapjanak részvények formájában vagy a megtermelt profitból. Ezzel elérhető a munkavállalók tartós felemelkedése a polgárság körébe.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Pesti Srácok Alapítvány a tavalyi évben közös kitüntetést adományozott „A magyar nép bátorságának és büszkeségének hirdetéséért, az 1956-os forradalom és a szabadság eszméinek terjesztéséért” Pier Francesco Pignitorének, az „Előre budai srácok” című dal szerzőjének. A kitüntetést Palkovics Imre adta át Rómában, az UGL szakszervezet megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett gálán.

Az olaszok az „Avanti Ragazzi di Buda” című dalban annak a lehetőséget látták, hogy fiatalok fellázadhatnak a kommunista diktatúra ellen. Később a szerzemény a Società Sportiva Lazio csapat indulója lett. Manapság pedig a szabadságot és önállóságot kivívni képes fiatalság szimbóluma Olaszország számára.

Az eseményről szóló híradó itt tekinthető meg!