– Nem született végleges döntés a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új csomagról, mivel bizonyos részletkérdések még nyitva vannak – mondta lapunknak Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) tegnapi ülését követően. Az egyik ilyen kérdés a veszélynek kitett munkavállalóknál a munkaidő ügye.

A munkaadók álláspontja szerint ugyanis ha rövidebb munkaidőben foglalkoztatják ezeket a dolgozókat, akkor a fennmaradó törtidő ledolgozására ki kellene találni valamilyen megoldást. A másik kérdés a fokozott egészségkárosodásnak kitett munkavállalóknak létrehozandó pénzügyi alappal kapcsolatos. A munkaadók ugyanis pénzügyi közvetítőkre bíznák ennek a működését, a szakszervezetek viszont az állam kezébe adnák.

A szociális partnerek egyetértettek abban, hogy a nyugdíjasok, valamint a romák jelentik a legnagyobb munkaerő-tartalékot. Az adatok alapján ráadásul európai uniós viszonylatban Magyarországon meglehetősen kevés a nyugdíjas foglalkoztatott. Erre jó megoldás a nemrég indult szövetkezeti rendszer, de szóba került a 65 év alattiak bérplafonjának eltörlése is.

– Szintén lényeges kérdés volt az ülésen az uniós munkaügyi tervekben kialakult konszenzus a felek között. Ez azért fontos, mert a kiküldetési irányelvvel, a szociális pillérrel, valamint az uniós munkaügyi hatóság felállításával kapcsolatos tárgyalásokon a kormány, valamint a visegrádi országok jobb tárgyalási pozíciót foglalhatnak el.

Forrás: Magyar Idők

Kép forrása: 24.hu