Megtartották az egészségügyi szakszervezetek által kezdeményezett sztrájktárgyalás első fordulóját a Belügyminisztériumban hétfőn. Az egyeztetést – mint arról már írtunk – január végén a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) kezdeményezte, majd ezután a Cser Ágnes nevével fémjelzett Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ-EDDSZ) is kérte korábbi tárgyalásai felélesztését. A két érdekvédő szervezet vezetőjét külön-külön fogadta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

A FESZ azt szeretné elérni, hogy ne csak júliustól, illetve a jövő év márciusától emelje a szakdolgozók bérét a kormány, hanem már idén januártól. A találkozó után lapunknak Soós Adrianna, a FESZ elnöke elmondta: az azonnali béremelési követelésükre az államtitkár azt közölte:

ő annak is örül, hogy a jelen gazdasági körülmények mellett egyáltalán elkezdődhet a bérkorrekció 2023-ban. 

A szakszervezet továbbra is azt kérte: találjanak megoldást az emelésre, hiszen a második félévre tervezett összeg is olyan alacsony, hogy az éves szinten az inflációt sem ellensúlyozza.

A FESZ a béremelésre forrásként egyebek mellett azt javasolta, hogy a nyugdíj mellett dolgozók nyugdíjszerű ellátását, ne az E-Alapból, hanem a nyugdíj-alapból fizessék ki az érintetteknek. Szóba kerültek a pótlékok is. Mint ismert, a kormányzat jelentősen megritkítaná a pótlékok körét. A szakszervezet vállalta, hogy a rendszer egyszerűsítésre ők is hoznak javaslatot a legközelebbi tárgyalásra.

Takács Péter azt is fölvetette, egyesítsék a sztrájktárgyalásokat, hogy a két szakszervezettel egyidejűleg tárgyalhasson. Ezt a FESZ elutasította. Ettől ők azért zárkóztak, mert – mint azt Soós Adrianna mondta – van egy meghatározott követelés listájuk, amelynek teljesülését rövid időn belül el akarják érni, és nem egy évek óta tartó, más célok mentén folyó tárgyalásokba akarnak bekapcsolódni. Megítélésük szerint a tárgyalások összevonása jogilag sem állná meg a helyét.

Az egyeztetés következő fordulója március hetedikén lesz.

Cser Ágnes, az MSZ-EDDSZ elnöke szintén hétfőre kapott meghívást, ő a FESZ előtt járt a Belügyminisztériumban. A tárgyalások eredményéről érdeklődtünk a szervezet elnökénél, de lapzártánkig nem válaszolt. Danó Anna

Forrás: Népszava