A Munkástanácsok tiltakozik a Kúria azon döntése ellen, amely lehetővé teszi a plázák tulajdonosainak, hogy alkalmazottaik számára ne fizessék ki a vasárnapi munkavégzésért járó bérpótlékaikat!

A befektetői érdek egyértelmű támogatásaként értékelhető ez a döntés, szemben a munkavállalók alapvető érdekével, ami a tisztességes bérhez, a vasárnapi munka kétezer éves keresztény tilalmához és a jogbiztonsághoz fűződik.

A hivatkozás – amely a döntés meghozatalánál – a vásárlói szokások átalakulásához kötődik, nevetséges, mert ha a Kúria elkezdené fokozatosan a vasárnapi hivatali nyitva tartást bevezetni, akkor az állampolgárok szokásainak ebből eredő változásai miatt a bíráknak sem járna plusz juttatás a védett hétvégi pihenőnapokra.

A Kúria döntését semmilyen hazai és nemzetközi jogszabály nem támasztja alá. A Munkástanácsok a parlamenti pártokhoz, elsősorban a KDNP-hez fordul segítségért, amely párttal közösen kezdeményezte a vasárnapi munka törvényi tilalmának bevezetését Magyarországon a 2010-es választások előtt!

Elfogadhatatlan, hogy nem a vasárnapi munkát, hanem az érte járó jogos bért törli el a Kúria!A Munkástanácsok a nemzetközi jogi fórumokhoz fordul a magyar munkavállalókat ért eme durva jog- és érdeksérelem miatt.

Budapest, 2013. november 25.
Munkástanácsok Országos Szövetsége