Szakszervezeti tagjainktól olyan bejelentéseket kapunk, hogy Volánbusznál, egyre nagyobb feszültséget okoz, az üzemanyag-megtakarítások korrekt elszámolásának hiánya. Továbbá, hogy az egyik autóbuszvezető megtakarítás címén, havi 100 000 forintot, míg a másik egy fillért sem kap!

Ez főleg úgy fordulhat elő, hogy aki új buszt vezet, az részesülhet a maximum kifizetésben, míg akit egy régi és rossz fogyasztó autóbuszra vezényelnek, az gyakorlatilag egy fillért sem kap, sőt a korábbi megtakarításait, a túlfogyasztó autóbusz csökkenti, vagy el is tünteti.

Arról is egyre több bejelentést kapunk, hogy változatlan foglalkoztatás és kilométer-teljesítmény mellett, a megtakarítások címén kifizetett összegek, és a megtakarítások mennyisége, hónapról-hónapra hektikusan változnak. Mi ennek az oka?

Mivel ez egy generális probléma, amit hosszú évek alatt sem lehetett megnyugtatóan rendezni, a SZAKSZ ezzel kapcsolatban is egy konzultációt kezdeményez a munkáltatónál és többek között első lépcsőben, az üzemanyag-megtakarítás korrekt – tételes, névre és rendszámra kimutatott – elszámolását fogja kezdeményezni a Volánbusznál.

Azok az autóbuszvezetők, akik olyan autóbuszokon teljesítenek szolgálatot, ami a műszaki állapotából adódóan sem képesek üzemanyagot megtakarítani, gyakorlatilag büntetve vannak és ezzel akár 70-80 ezer forinttal keresnek kevesebben havonta, mint a szerencsésebb társaik.

Ez így egy igazságtalan rendszer és ezen változtatni kell, mert az elvándorlás egyik okaként ezt is megjelölik a szakmát elhagyó autóbuszvezetők!

Dobi István
elnök

Forrás: szaksz,.hu