A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) együttműködési megállapodást kötött csütörtökön, amelynek célja a munkavállalói érdekek hatékonyabb képviselete a versenyszférában és közös szakértői javaslatok előkészítése a jogszabályalkotásban.

Buzásné Putz Erzsébet, az MTSZSZ elnöke az aláírás előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy átalakulóban van a szakszervezeti mozgalom, amelyben mindenki a helyét keresi. A MOSZ-szal való együttműködés lehetőséget ad szervezetüknek, hogy a legjelentősebb érdekegyeztető fórumon, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) is érdemben megjelenhessenek – mondta.

Palkovics Imre, a MOSZ elnöke elmondta: konföderációjuk számára is fontos a minél szélesebb lefedettség, és az MTSZSZ szerteágazó tagsága alkalmas arra, hogy az ágazatot érintő szakértői véleményeket becsatornázzák a döntéshozatalba.

Az együttműködési megállapodás lefekteti, hogy a közös területeken – közlekedés, oktatás, egészségügy, ipari vállalatok – egyeztetnek érdekvédelmi kérdésekben, valamint közös programokat és akciókat szerveznek, illetve összehangolják tevékenységüket.

Az MTSZSZ elnöke kifejtette, hogy szervezetük az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tagja, amely a közszférában látja el érdekképviseletüket, de tagságuk a versenyszférában is érdekelt. Habár szervezetük felépítése és működése olyan, mint egy konföderációé, de ágazati szakszervezetként csak a most aláírt megállapodással kerülhetnek hivatalos kapcsolatba a VKF-fel.

Kérdésre válaszolva Palkovics Imre, a MOSZ elnöke elmondta, a 2012 júliusában hatályba lépett Munka törvénykönyve még több ponton korrekcióra szorul. Példaként említette: a munkaszervezés és a túlórapótlékok vonatkozásában a törvény olyan lehetőséget ad a munkaadók kezébe, amivel csökkenthető a munkavállalók jövedelme. Szerinte szükséges a munkavállalók alkupozíciójának erősítése.

forrás:MTI

kép:index