A Munkástanácsok Országos Szövetsége és az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége együttműködési megállapodást kötött a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javításáért.

A felek közös feladatnak tekintik a feketemunka elleni közös harcot, mely tömegesen érinti a fiatalokat a hazai munkaerőpiacon. Ennek érdekében a jövőben közös javaslatokat fogalmaznak meg, szakmailag véleményezik egymást előterjesztéseit, illetve összehangolt jogsegélyszolgálatot működtetnek.

A felek kölcsönösen fontosnak tartják a fiatalok munkaerő-piaci, munkajogi ismereteinek bővítését, javítását. Ennek érdekében az oktatásügyben a fiatalok munkajogi felkészítésének erősítését szorgalmazzák a kötelező tanrendek részeként.

Az ISZOSZ a fiatalok biztonságos munkavégzését szem előtt tartva kiemelt feladatának tekinti, hogy az iskolaszövetkezeti munkában részt vevők munkájuk ellátása során a munkajogi előírásokat maradéktalanul betartva végezzék munkájukat.

A felek fontos feladatuknak tekintik, hogy a munkaadókat megfelelőn tájékoztassák az iskolaszövetkezetek keretében végzett munka gazdasági előnyeiről, a diákok gyakorlati tapasztalatszerzésének fontosságáról és a szakember utánpótlás bázisaként történő alkalmazásról. Együttműködésük eredményeképp a felek azt várják, hogy javul a végzett fiatalok elhelyezkedési esélye.

A felek egyetértenek továbbá abban, hogy a készülő szövetkezeti törvénynek stabil, kiszámítható feltételeket kell teremtenie továbbra is az iskolaszövetkezetek zavartalan működéséhez.