A KORMÁNY A JUTTATÁSOK JELENTŐS NÖVELÉSÉT SZORGALMAZZA

Azonos mértékben emelné a kormány az állami cégeknél dolgozó munkavállalók fizetését – tudta meg a Magyar Idők. A köztulajdonban lévő vállalatok több tízezer alkalmazottjának keresete akár számottevően is emelkedhet jövőre.

Bérajánlatot tesz a kormány a többségében állami tulajdonú vállalatok munkavállalóinak, a javaslatról várhatóan a szociális partnerekkel is tárgyalnak az állam képviselői – mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Emlékeztetett: erre ígéretet kaptak a szakszervezetek a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán. Ez azért is fontos, mert az állami alkalmazottak bértömegét a kormány határozza meg, viszont a keretek kijelölése nélkül nem lehet érdemben tárgyalni az egyes ágazatokban azoknak a fizetéséről, akik nem a legalacsonyabb kereseti kategóriákba tartoznak.

A szakszervezetek támogatnák a hosszú távú megállapodást

Palkovics arra figyelmeztetett: az egyeztetésekre mielőbb sort kell kerítenie a kormánynak az érdekképviseletekkel, mivel csak ezt követően tudnak megkezdődni a konkrét megbeszélések az állami vállalatok vezetőivel. Erre a következő bő két hétben van leginkább érdemi lehetőség. A szakszervezetek támogatnák az állami szférában is a hosszú távú, többéves bérmegállapodást.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szintén megerősítette, hogy a kormányzat egységes bérajánlást tervez az állami cégek alkalmazottainak jövő évi juttatásai kapcsán. A szakszervezeti vezető ezek mellett arról is beszélt, hogy sürgősen el kellene kezdeni a tárgyalásokat a kormánnyal, de nemcsak az állami vállalatoknál dolgozók béréről, hanem a közalkalmazottak fizetéséről is. Ez azért is fontos, mert a minimálbér 15, valamint a garantált bérminimum 25 százalékos megemelésével jelentősen összetolódik a közalkalmazotti bértábla. A közalkalmazottak bérével kapcsolatos tárgyalásokra az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács fórumán kerül sor, azonban annak pontos időpontja egyelőre még nem tisztázott.

Lapunk korábban úgy értesült, rendelkezésre áll akkora keret, hogy a dolgozók csaknem tízszázalékos bérfejlesztést kaphassanak az állami szférában, ám ezt a szakszervezeti vezetők nem tudták megerősíteni. Tavaly a béremelés mértéke átlagosan három százalék volt. A MÁV lapunkkal azt közölte: a minimálbér, valamint a bérminimum emelésén felül nem tudják önerőből kigazdálkodni a bérfelzárkóztatást a dolgozóiknál, így mindenképpen szükség van állami kompenzációra. Úgy tudjuk, hogy a Volánnál negyvenszázalékos bérfejlesztést szeretnének a szakszervezetek, a vízügyi dolgozóknál pedig harminc százalékot, azonban a költségvetésben várhatóan nem lesz ekkora mozgástér.

Átlagosan nyolcszázalékos jövő évi béremelést terveztek a cégek novemberben – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. tegnap a vállalkozások körében végzett felmérése alapján. A kutatócég ezer, tíz főnél több alkalmazottal rendelkező vállalkozást kérdezett meg a béremelésekről és a munkaerőhiányról, mégpedig az országos bérmegállapodás megkötése előtt. A válaszadók átlagosan 7,7 százalékos béremelési hajlandóságról adtak számot, ami a létszámmal súlyozva eléri a nyolc százalékot.

A létszám szerinti bontásban a legmagasabb béremelést a 250 alkalmazott fölötti vállalatok tervezik, átlagosan 11 százalékkal, míg a 21-50 embert foglalkoztatóknál 8 százalék volt az átlag. A többi cégkategóriában 6,6-7 százalék közötti növekedést valószínűsítettek a válaszadó cégek.

Az ágazatok szerint vizsgálva a válaszokat a felmérés készítői azt jelzik előre, hogy az átlagon felül növelik a béreket várhatóan a könnyű- és fémiparban, továbbá a kereskedelemben. A legkevésbé az élelmiszeripar cégei tudnak majd bért emelni.

Forrás: Magyar Idők