2018.01.05. 13:49

Tavaly komoly figyelmet kapott a robotika fejlődése a világsajtótól és ez nem véletlen. A még  gyerekcipőben járó technológia az utóbbi években egyre elterjedtebb lett és folyamatosan fejlődik. Éppen ezért sok cég választja ezt a megoldást bizonyos munkák elvégzéséhez. Összeszedtünk néhány olyan területet, ahol már a mesterséges intelligenciával felszerelt szerkezetek végzi a mindennapi feladatokat.

A robotzsaru már több országban jelen van

Az első robotzsaru 2017 májusában állt szolgálatba Dubajban. Ugyan nem teljesen úgy néz ki, mint a filmekből és sorozatokból ismert társa, de bizonyos alapfeladatokat így is remekül ellát. A kormány célja, hogy 2030-ig a fegyveres erők 25 százaléka robotokból álljon.

illusztrációForrás: AFP/Giuseppe Cacace

A dubaji rendőrség egyik magas beosztású tisztje arról beszélt, hogy nem terveznek elbocsátást, inkább arról van szó, hogy a város népessége egyre jobban növekszik, és a robotok segítenek abban, hogy a rendőrség tagjai a megfelelő helyen tudjanak lenni, amikor szükség van rájuk.

Indiában decemberben jelent meg az első robotzsaru Haidarabad városában. Az életnagyságú gépezet valós idejű adatok begyűjtésében segít, valamint kamerákkal, szenzorokkal és védelmi rendszerrel is fel van szerelve. Elsődleges feladata a bevásárlóközpontok, repterek és vasútállomások megfigyelése és a járőrözés. Segít az embereknek a tájékozódásban, értesíteni tudja a rendőrséget, ha segítségre van szükség és több nyelven is képes kommunikálni az emberekkel.

Dél-Koreában az LG kész az áttörésre

Az LG kész leváltani az embereket a reptereken, szállodákban és a bevásárlóközpontokban, legalábbis erre lehet következtetni a cég legújabb tervei láttán. Ázsia egyik legjelentősebb vállalata nagyon bízik a robotokban, ezért a következő években három típust is piacra dobnak majd. A McKinsey & Company beszámolója arra hívta fel a figyelmet, hogy 2030-ig mintegy 800 millió embert válthatnak ki a robotok a munkahelyeken, az LG pedig szeretne az élenjárni a robotok forradalmában.

illusztrációForrás: Knightscope

Az általuk gyártott mesterséges intelligencia még néhány évig biztos nem fog komoly veszélyt jelenteni az emberek munkahelyére, ezt maga a vállalat szóvivője is elismerte.  Az LG egyébként három, különböző feladatok elvégzésére alkalmas robottal szeretne majd kijönni. Az egyik az éttermi munkákat végezné el, felvenné a rendeléseket, leszedné az asztalokat és kiszolgálná a vendéget. A másik a szállodákban dolgozna a recepción, a harmadik pedig a reptereken kapna helyet.

Nagy az érdeklődés, amikor az ételszállító robot végiggurul az utcán

A nyolc kamerával és érzékelőkkel felszerelt, kerekeken guruló robot lehet az ételszállítás jövője. A jármű GPS segítségével határozza meg, hogy melyik útvonalon jusson el leggyorsabban a megrendelőhöz.

A doboz alakú robot a szállítandó ételt a belsejében tárolja, ahol azt melegen tartja. Amint sikeresen kiér a megadott címre, a megrendelő egy kód segítségével nyithatja ki a robot tetejét. Gyors és egyszerű megoldás. A Just Eat nevű étterem több mint 1000 rendelését teljesítette a cég 8 robotból álló flottája, viszont az ételfutárok kifejezetten utálják a robotokat.

ilusztrációForrás: Getty Images for Just Eat/Tristan Fewings

A cuki robotok miatt járnak étterembe az emberek

Az egyik pakisztáni pizzériában hirtelen megnőtt a vendégek száma, miután az étterem tulajdonosa robotra cserélte a pincéreket. Osama Jafri tulajdonos, és nem mellesleg mérnök, tervezte meg a nőre hasonlító szerkezetet és arról számolt be, hogy az étterem forgalma megduplázódott mióta munkába állította a személyzet új tagját. Hozzátette, hogy pizzaárusként kezdte, de most tőle akar minden étterem robotot vásárolni.

 És végül Asimo, a világ legfejlettebb mozgásával rendelkező robot