A Magyar Államkincstár (MÁK) állításai ellenére továbbra is problémák vannak a közszféra bérkifizetéseivel. A hiányos kifizetések mellett túlfizetés is előfordul, ráadásul a dolgozók sem bérjegyzéket, sem tájékoztatást nem kapnak – hangzott el a Munkástanácsok Országos Szövetsége rendezvényén.

 A 2015 novemberi élesítés előtt egy évig tesztelték a központosított illetmény-számfejtő rendszert (kira), ennek ellenére még idén januárban is tart a káosz. A szakszervezetek várakozásai szerint a problémák még februárban is fent fognak állni. A probléma kiterjedtségét azonban nem tudják megbecsülni, sok dolgozó valószínűleg nem is adott jelzést.

Idén is teljes a káosz

Az érdekképviseletekhez még idén is számos reklamáció érkezett, ezért az ügyet az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) elé terjesztették – hívta fel a figyelmet Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. A közszféra bérei még mindig számos esetben hiányosan, vagy túlfizetéssel érkeznek. A munkavállalók jó része ráadásul nem kapott elszámolást: sokakhoz bérjegyzék, utalásról szóló számfejtés a mai napig nem érkezett – utoljára az októberi illetményről érkezett igazolás.

A táppénzeket, illetményeket az új rendszerben gyakran rosszul számfejtik, túlfizetés esetén pedig előfordul, hogy jogerő nélkül visszavonják a bér egy részét, ami azonban törvénytelen. A negatív illetményekről a dolgozók nem tudják megállapítani, hogy milyen díjakat számfejtettek, illetve melyeket nem. A hiányos kifizetések esetén pedig az is probléma, hogy a dolgozók az illetményekhez kapcsolódó családi és egyéb kedvezményeket sem tudják érvényesíteni.

Ezek a típushibák a teljes, körülbelül 800 ezer főt foglalkoztató hazai közszférát érintik. Ennek ellenére állami oldalról, csak a felelősség elhárítását tapasztaljuk, a felelősöket a mai napig nem nevezték meg, a MÁK szerint a problémát immár megoldották, holott a panaszok még mindig özönlenek – mondta Palkovics.

Tüntetni fognak?

Állami részről cinikus módon bagatellizálják a problémát. Az érdekképviseletek azt követelik, hogy a dolgozók azonnali tájékoztatást, adatszolgáltatást kapjanak a bérekről,  és amint csak lehet korrigálják az alul-, vagy túlfizetéseket. A hetek-vagy hónapok óta tartó elmaradásokkal az államnak helyt kell állnia, ezen felül késedelmi kamatfizetési kötelezettség is terheli: e kötelezettségeket kérelem nélkül, azonnal teljesítenie kell a dolgozóknak. Amennyiben ezek nem történnek meg a Munkástanácsok demonstrációt szervez, amelybe bevonja a többi országos szakszervezetet is – jelentette ki Holecz Gábor, a Munkástanácsok közszféra alelnöke, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Ennek időpontja a nagyon közeli jövőben várható, ha nem történik rendezés.

Hiteleznek az államnak, csak hogy dolgozhassanak

A kórházakban, szociális intézményekben készítettek felmérések szerint még az átlagosnál nagyobb a probléma, itt a számos pótlék, túlóradíj, készenléti díj esetén látható kifizetési hiányosság, az eltéréseket azonban még leellenőrizni sem tudják.

A távolléti díjakra vonatkozó elszámolás hiánya miatt főleg azok jártak rosszul, akik táppénzen voltak: akadt, aki több hetes távollét után mindössze 5 ezer forintot kapott – ismertette Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Pedig a dolgozók többségének nincsenek tartalékai, a probléma karácsony előtti tetőzése különösen megviselte őket. Sokan el vannak keseredve, Az amúgy is alulfizetett munkavállalóknak gondot okozhat a rezsidíjak, határidős számlák kifizetése – tette hozzá.

A MÁK szerint eddig szót sem érdemelt

Várhatóan a februári bérekkel is lesznek problémák. Az adminisztrációban még mindig tucathibák vannak: nem csak a hiányos utalás jelent nagy gondot, hanem az is, hogy a családi adókedvezményeket elfelejtik érvényesíteni, amely dolgozónként átlagosan 30-40 ezer forintnyi elmaradást jelent. Ennek kompenzációját ráadásul csak hónapokkal később tudják érvényesíteni – figyelmeztetett Kucsera Miklós, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének főtitkára.

Nonszensz, hogy továbbra sem ül le velünk tárgyalni az államkincstár, a felelősöket még mindig nem nevezik meg, miközben a katonai ügyészség már büntetőeljárást folytat egy dolgozónk ellen, aki az ügyben a Facebookon véleményt nyilvánított.

forrás: napi.hu