Az OBI megsértette az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét, hátrányosan megkülönböztette és a mai napig megkülönbözteti a vidéki dolgozókat.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének tagszervezete, a Kereskedők Érdekvédelmi Szakszervezete (KÉSZ) kérelmet nyújtott be az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, amely kérelmet az megalapozottnak ítélt.

A Határozat szerint az OBI megsértette az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét: hátrányosan megkülönböztette és a mai napig megkülönbözteti a vidéki dolgozókat.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság kötelezte az OBI-t, hogy a határozat jogerőre emelkedését követően 60 napon belül szüntesse meg az eltérő bérezést, illetve a bérkülönbségek kiegyenlítése érdekében tett munkáltatói intézkedéseket.

Hosszú, küzdelmes, de a Tisztelt Hatóság részéről rendkívül alapos eljárás végén kiderült az igazság. Nehéz volt az EBH előadóinak megküzdeni az egymásnak teljesen ellentmondó állításokkal. Sajnos az OBI részéről a bérrendszerrel kapcsolatban nem csak ebben a hatósági eljárásban, hanem egy korábbi bírósági eljárásban is hamis tényállítások, hamis tanúzások történtek. Az eljárás során az OBI olyan hazug nyilatkozatait, mint: „Az OBI Hungary Retail Kft. a Kérelmező nyilatkozatával ellentétben sem most, sem 2004. május 1-jétől nem alkalmazott külön bérsávokat a vidéki és a budapesti munkavállalók tekintetében. Az OBI Hungary Retail Kft. ezen álláspontját több alkalommal szóban és írásban is megerősítette.”

Természetesen a héten megkeressük az OBI-t, hiszen a jogsértéssel évek óta megkárosította a vidéki munkatársainkat, ebben a kérdésben is szeretnénk egyezségre jutni, nem csak a további diszkrimináció megakadályozása a célunk. A konzultáció eredményéről is be fogunk számolni.

Természetesen a Kereskedők Érdekvédelmi Szakszervezete nem feledkezik meg az időközben az OBI-t elhagyó korábbi tagjairól sem, mi KÉSZen állunk az ő érdekeik megvédésére is. És természetesen nyitva az ajtó, minden OBI-st várunk, mi minden jogsértést igyekszünk megszüntetni, minden járandóságot kifizettetni, minden méltánytalanságot orvosolni.