ca Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött, a fenntartható jövőt támogató megállapodása értelmében. Az áruházlánc emellett idén is több mint 4 milliárd forintot fordít a kollégák többek között gyermekvállalási és beiskolázási, jubileumi, egészségügyi és szociális elemeket is tartalmazó juttatási csomagjára.

A mostani emeléssel együtt a Tesco az elmúlt két évben több mint 7,3 milliárd forintot fektetett a munkatársak bérének növelésébe.

„Azon dolgozunk, hogy a Tesco olyan munkahely legyen, ami folyamatos fejlődést kínál munkatársainak, rugalmas munkavégzési lehetőségek mellett. Örülök, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is partnerünk mindebben, és hogy a bértárgyalásokon idén is olyan párbeszédet tudtunk folytatni, ahol a felek a munkatársak érdekeit és a fenntartható üzleti működés biztosítását tartották szem előtt” – mondta Pártos Zsolt, a Tesco Magyarország ügyvezető igazgatója.

„A szeptemberi emeléssel megvalósuló alapbér már jó kiindulási alap a jövő évi bértárgyalásokhoz. Emellett a Tesco a karácsonyi utalvány mértékét is 10.000 forintra emelte” – mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

„Nagy eredménynek tartom, hogy a munkatársak 85 százalékát érintő bérfejlesztés szeptembertől minimum 10 százalékos lesz” – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A Tesco és a szakszervezetek közötti megállapodás értelmében a legalacsonyabb elérhető bércsomag (alapbér, átlagos pótlékok) a cafetériával együtt 2020. március – augusztus között 275.000 forint lesz, majd 2020. szeptember és 2021. február 28. között 289.000 forintra emelkedik. Fontos, hogy ezek bruttó értékek, a nettó egyénenként eltérő lehet az adókedvezményektől és a pótlékoktól függően.

A vállalat elkötelezett amellett, hogy munkatársai számára versenyképes béren felüli juttatási rendszert alakítson ki. Az évi összesen több mint 4 milliárd forintos csomag keretében a Tesco egyebek között díjazza a jubiláló munkatársakat, babacsomaggal köszönti a friss szülőket, beiskolázási támogatást és extra szabadnapot nyújt az iskolások szüleinek, nyári tábort szervez tescós gyerekeknek, kb. 5-6000 fő részvételével évente megrendezi a Tesco Családi és Sportnapokat, karácsonyi és húsvéti utalványt ad, a Tesco Angyal Alapítványon keresztül – amelynek rendszeresen már több mint 1000 munkatárs adományoz, az adományok összegét pedig a Tesco megduplázza –  anyagilag támogatja a bajba jutott kollégákat.

A Tesco a béremelések mellett aktívan támogatja a munkatársak szakmai fejlődését, sőt karriercéljait is. Ennek köszönhető például, hogy van a kollégák között diákpénztárosból és gyakornokból lett áruházvezető, és olyan üzletfejlesztési vezető is, aki sajtpultosként kezdte. A 2019-es évben az áruházlánc közel 200 millió forintot fektetett képzésekbe, így több mint 3400 munkatárs vett részt a Tesco Akadémia ingyenes, munkaidőben végezhető kurzusain, OKJ-s és államilag elismert más képesítést adó tanfolyamain.