A bértárgyalásokra készülve nem árt tudni milyen kedvezményeket élveznek a munkáltatók a különböző dolgozói csoportok foglalkoztatása esetén.

 1. 2013-ban érvényben marad az alacsony bérű dolgozók után a munkáltatókat megillető bérköltség kompenzáció. Igaz a kompenzáció mértéke a  tavalyi évinél alacsonyabb, de  akkor is jár, ha a munkáltató nem hajt végre béremelést az érintett dolgozók körében. A legmagasabb kedvezményt, 10 000-12 000 Ft/hó összegben a 60 000 – 80 000 Ft-os, (részmunkaidős)  dolgozók esetében érhet el a munkáltató. A bruttó 130 000 Ft-os bérszint fölött azonban  megszűnik a járulék kedvezmény. A bértárgyalás során indokolt számításokat kérni arról, hogy a fennmaradó bérkompenzáció igénybevétele fejében végrehajt-e béremelést a munkáltató?
 2. Belépnek ugyanakkor újfajta – továbbra is a munkáltatók foglalkoztatási költségeit csökkentő, azaz nyereségüket növelő – járulékkedvezmények többféle munkavállalói csoport alkalmazása esetén, függetlenül attól, hogy már meglevő, vagy újonnan belépő dolgozókról van-e szó?  A kormány által támogatott csoportokba tartozó munkavállalók alkalmazása esetén havonta minimum    16 000, de akár 28 500 forint bérköltséget is megspórolhat a munkáltató. A január elsején hatályba lépett rendelkezések szerint:
  1. a 25 év alatti, illetve az 55 éven felüli munkavállalók esetében a teljes munkabérre vetített 27 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával csökkenthetik a munkáltatók
  2. ugyanez vonatkozik a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók alkalmazására is. Változás, hogy korábban a legfeljebb alapfokú végzettségűek foglalkoztatását szolgálta célzott kedvezmény, januártól már nem a végzettség, hanem a végzett munka számít. A támogatott munkaköröket a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszeréről szóló, 2012. január 1-jén hatályos KSH közlemény (FEOR-08) 9. főcsoportja sorolja fel. Ide tartoznak például a takarítók, a rakodómunkások, az építőiparban és a mezőgazdaságban alkalmazott kisegítők
  3. a 25 évnél fiatalabb munkavállaló pályakezdő a foglalkoztatás első két évében a teljes munkabérre vetített 27 százalékos szociális hozzájárulási adó csökkenthető a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával.
  4. a tartósan álláskereső személy, valamint a gyedről, gyesről, a gyermeknevelési támogatás folyósítását követően visszatérők után a foglalkoztatás első két évében a teljes munkabérre vetített 27 százalékos szociális hozzájárulási adó csökkenthető a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával, a harmadik évben a 14,5 százalékával.
 3. Végül a kisvállalati körben (a legfeljebb 25 főt foglalkoztató, maximum 500 millió Ft. árbevételű vállalkozások) lesz alkalmazható az egységesen 16%-os adókulcs, amely szintén a vállalkozás élőmunka terheit váltja ki legnagyobb mértékben  a szochót és a szakképzési hozzájárulást. Az élőmunka járulékterhe így 28,5 %-ról 16%-ra csökken. Ez az adózás különösen a munkaigényes szektorok vállalkozóinak éri meg.  Leginkább ott előnyos, ahol a bérköltségek legalább az árbevétel 30%-át érik el.

Sokféle új kedvezményt élvezhetnek tehát a munkáltatók 2013-ban,  leginkább a munkahely teremtés-megőrzés érdekében.  Érdemes odafigyelni arra, hogy ismerik-e, élnek-e a munkaáltatók a kedvezményekkel? Az elsődleges cél természetesen az, hogy  a kedvezmények felhasználásával bővítsék a foglalkoztatást, de legalábbis megőrizzék annak jelenlegi szintjét. Ha azonban nem a foglalkoztatás érdekében használják fel őket (pl. létszámot építenek le), akkor azt is meg kell vizsgálni, megoszthatók-e ezek a kedvezmények a munkavállalókkal? A kedvezmények ugyanis a maradó foglalkoztatottak után is érvényesíthetők, azaz ekkor teljes egészében a munkáltató nyereségét növelik.