Egy hete derült ki hogy várhatóan mérséklődik a béren kívüli juttatások igénybevétele és ezzel együtt az érintettek jövedelme, mert a kormány megemeli jövőre az adókedvezményt élvező cafetéria elemek után fizetendő közterhet. A Munkástanácsok a múlt héten sajtóközleményben tiltakozott a lépés ellen (http://munkastanacsok.hu/tiltakozunk-beren-kivuli-juttatasok-adoterhenek-jelentos-emelese-ellen/).

A cafeteria támogatásának csökkentését Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír TV Magyarország Élőben című műsorának hétfői adásában azzal indokolta, hogy a kormány azt tartja a legfontosabbnak, hogy a munkáltatók egyre inkább készpénzben adják oda a megszerzett jövedelmet a dolgozóknak. Az embereknek nem utalványokat vagy jegyeket kell adni. „Egy tisztességes országban, tisztességesen ledolgozott munkaidő után készpénzt adnak az embereknek” – fejtette ki Varga Mihály. A javasolt változások szerinte ebbe az irányba mutatnak. A SZÉP- kártyát és az Erzsébet-utalványt ez nem érinti, hiszen az a cél, hogy a belföldi turizmus élénküljön – fűzte hozzá.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége megnyugvással veszi tudomásul az Erzsébet-utalvány és a SZÉP- kártya esetében az adóterhek növelésének visszavonását, de nem tartja elegendőnek, hiszen a munkavállalók bére nem nő abban a mértékben, hogy az így keletkező jövedelem-kiesést pótolja. Addig is, amíg ez a kívánatos állapot nem következik be, maradjon meg a munkavállalók jövedelme akár élelmiszerre váltható utalványok, akár más jellegű béren kívüli juttattatások formájában.

A Munkástanácsok a munkavállalókkal történő előzetes egyeztetés hiányát továbbra is kifogásolja!