Bubenkó Csaba: Igény van a magyarországi boltokban a vasárnapi bezárásra

2023-03-22T15:30:17+01:002023. március 20.|

A magyarországi kiskereskedelemben is támogatnák a bolti dolgozók vasárnapi pihenőnapjának piaci alapon történő önszabályozását – mondta a Napi.hu-nak Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke annak kapcsán, hogy pénteken a horvát parlament – évente 16 vasárnap kivételével – megszavazta az üzletek bezárását a hét utolsó napján.

– A társadalom kulturális és szociálpolitikai intelligenciáját tükrözi egy ilyen kérdés kezelése, amely nem szólhat a vásárlók közötti feszültség generálásáról, az aktuális pártpolitikai érdekekről, sokkal inkább az alapvető emberi értékrendről, egymás iránti érzékenységről – reagált a Napi.hu megkeresésére az Egyenlő.hu keresztényszociális szakszervezet elnöke annak kapcsán, hogy pénteken a horvát parlament megszavazta a szomszédos ország területén a kiskereskedelmi üzletek bezárását vasárnaponként. Eszerint Horvátországban július elsejétől – a benzinkutak, piacok, vásárok, kórházak, pályaudvarok, repterek, trafikok kivételével – évente legfeljebb 16 vasárnapon lehetnek nyitva a boltok, amelyek időpontjáról a kereskedők dönthetnek majd.

Megtehetik…

Bubenkó Csaba rámutatott: Horvátország jelentős arányban él a turizmusból, például a tengerparti üdülőövezetekben a hét végi vásárlásokból, mégis megtehetik, hogy vasárnaponként boltbezárást rendelnek el.

– Ez arról szól, hogy milyen a társadalmi kultúrájuk. Magyarországon a kiskereskedelemben 2015-ben elrendelt, vasárnapi munkavégzés tilalmából egyes pártok politikai feszültségeket generáltak, a valójában rekreációs célokat szolgáló intézkedés ellen hergelve a társadalmat. Holott az akkor még felfokozott lakossági fogyasztást nap mint nap kiszolgáló bolti munkavállalók jelentős többsége fogadta örömmel a vasárnapi pihenőnapot – emelte ki.

Bubenkó felidézte: tavaly ősszel itthon is újra napirendre került az üzletek vasárnapi működésének szüneteltetése. Akkor, az elnehezült gazdasági környezetben már a nagyobb élelmiszerkereskedelmi láncok is hajlottak az észszerű, piaci alapon történő önszabályozásra, kezdetben akár a délig tartó nyitvatartás bevezetésével. Azonban, egyes szakszervezetek – szavai szerint – felelőtlenül kezelték a témát és újra a megosztottságot erősítették a pihenőidő kapcsán.

Nem kérdés a boltzár 

– A láncok és a kisebb üzletek dolgozói körében nem kérdés a vasárnapi zárva tartás. A mi felméréseink szerint az érintett munkavállalói réteg jelentős arányban üdvözölné a szabad vasárnapot, és csak elenyésző részük mondana rá nemet, például a hétvégi pótlékok miatt – közölte.

Mint mondta, ezzel együtt azt is el kell ismerni, hogy a szektorban vegyes a kép, mert – árucsoportonként vagy az üzlet jellege szerint – megosztottak a kiskereskedelmi szereplők és nem szeretnének társadalmi feszültséget a boltbezárásból, még önkéntes alapokon sem.

– A lényeg ugyanakkor a vásárló, akihez a kereskedő alkalmazkodik, az igényeit mindenkor kiszolgálja – fogalmazott az érdekképviselő, aki szerint, mivel a hónapok óta magas infláció, az egekbe szökő árak miatt visszafogott lett a fogyasztás az üzletekben, a lakosság immár nagyobb arányban tudna azonosulni az intézkedéssel.

Egyre többen állnak át az online élelmiszer-vásárlásra

A kifli.hu online élelmiszerkereskedő bevétele erőteljesen bővült egy év alatt, 2023 januárjában 31 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának adatát.

Megemlítette: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény közel egy éves hatálya alatt a magyarországi kereskedők és a dolgozóik sem jártak rosszul, a korlátozás következményeként nem történtek tömeges boltbezárások vagy létszámleépítések.

Támadták, de a vásárlók elfogadták 

Hangsúlyozta: hiába támadták egyes politikai erők, a vásárlók elfogadták, a pult mögött álló alkalmazottak pedig kihasználhatták a pihenőnapot. Manapság különösen jelentős lehet a vasárnapi szabadidő szociális szempontú elfogadtatása, mert a megfeszített viszonyok között mindenkinek nagy szüksége van arra, hogy a családjával tölthesse az időt. Ez nem elsősorban gazdasági és főleg nem pártpolitikai kérdés – jelentette ki az Egyenlő.hu elnöke. Hozzátette, hogy ugyan Európa is megosztott a kérdésben, már látható, hogy egyre több, hagyományosan nemzeti, keresztényszociális értékrendű országban áttörést eredményez a kiskereskedelmi szünnap társadalmi megítélése.

(Thurzó Katalin)

Forrás: napi.hu

Címlapkép: Balázs Attila, MTI/MTVA

Oszd meg ezt a cikket, ha tetszett!

Vissza az elejére!