Megállapodás született a 2024-es évre vonatkozó alapbér és egyéb juttatási elemek növekedéséről.

A 2024-es bértárgyalásokon az Olajág Szakszervezet által képviselt fő fókusz az alapbér emelés volt, az egyéb juttatási elemek megtartása, fejlesztése mellett.

Az előkészítő tárgyalássorozat és a többkörös bérről és béren kívüli juttatásokról szóló egyeztetés eredményeképp a MOL dolgozók éves béremelése:

  • fizikai munkakört betöltő munkavállalók esetében átlagosan 8,5%, amelyből 5%-ot garantáltan megkap minden munkavállaló, és 3,5% differenciált, az egyéni teljesítmény alapján
  • szellemi munkakört betöltők esetében átlagosan 9,5%, amelyből 5%-ot garantáltan megkap minden munkavállaló és 4,5% differenciált, az egyéni teljesítmény alapján.

Ezen felül 3 üzleti terület célzott, fix összegű béremelési keretet kap a szervezeten belüli egyenlőtlenségek kezelésére.

Fontos megjegyezni, hogy az Olajág Szakszervezet javaslatára a Kollektív Szerződés hatálya alá ugyan nem tartozó úgynevezett „kismenedzsereknek” részére is sikerült elérni, hogy emelkedjen éves alapbérük, és a jövőben is fókuszban maradjanak a bérek tekintetében is. A korábbi évek gyakorlata az volt, hogy kb. 5 évente került sor az ő bérük rendezésére, egyéni megállapodások alapján.

A fizikai karrierút támogatására létrehozott, a benne való részvételre ösztönző program megreformálásra kerül, és egyúttal a mellé rendelt anyagi keret emelésre kerül.

A béren kívüli juttatási elemekre fordított összeg is emelkedik, mint például a munkába járás költségtérítése, vagy épp a területi adottságok miatti különélési pótlék.

A munkavállalók cafeteria elemekre fordítható éves kerete 800.000 Ft/fő.

A rendkívüli élethelyzetbe került munkavállalók részére nyújtott jóléti és szociális keret mértéke is emelkedik 2024-ben. A munkáltató első bérfejlesztési ajánlatához képest jelentős mértékű, több mint 40%-kal magasabb összegű juttatási csomagot sikerült elérni a tárgyalások során. Az Olajág Szakszervezet tavasszal megújult vezetése folyamatos kapcsolatban volt minden tagjával, így a tárgyalási fordulók során a közösen kialakított és képviselt álláspontban valóban megjelent a tagság véleménye.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a tárgyalássorozatban részt vett, és hozzájárult a sikeres megállapodáshoz.

Külön köszönet jár azoknak, akik kifejtették álláspontjukat a szakszervezeten belüli egyeztetések során, hogy hitelesen képviselhessük tagjaink munkavállalói érdekeit. Sikeres megállapodás, igazi csapatmunka volt!

Sarusiné Benke Ágnes

Olajág Szakszervezet

elnök

H-8981 Gellénháza, Ipartelep

m: +36/70/373-0231

abenke@mol.hu

(Borítókép: Egy eladó a Mol töltőállomásán Budapesten a Szentendrei úton 2017. március 23-án. Fotó: Marjai János / MTI)