A Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (STRATOSZ) szervezésében tárgyalóasztalhoz ült a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) 2020. március 3-án 10 órakor Budapesten a Könyves Kálmán körúton, a MÁV Székházban.

A háromoldalú egyeztetésen a tulajdonos (magyar állam) képviseletében Fónagy János, miniszterhelyettes, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár volt jelen. Mellette az ülésen részt vettek a közszolgáltató cégek vezetői, szakszervezeti oldalról pedig a konföderációvezetők és a közszolgáltatókat képviselő jelentősebb szakszervezetek vezetői.

A tárgyalásnak több napirendi pontja is volt, de a résztvevőket kétségtelenül a 2020-as bérmegállapodás foglalkoztatta. A munkavállalói oldal abban bízva ült asztalhoz, hogy sikerül megállapodni egy kétszámjegyű béremelésben, amit a munkáltatók visszamenőleg januárig kifizetnek.

Fónagy János államtitkár azonban az ülés kezdetén elmondta: a tulajdonos javaslata az, hogy a bérfejlesztésről a munkáltatók külön-külön tárgyaljanak.

Palkovics Imre hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2017-es bérmegállapodás közös siker volt, és ennek a megállapodásnak köszönhető a KVKF létrejötte. Ebben a helyzetben, beleértve több tényezőt (többek között a világgazdasági tendenciákat) a munkavállalói oldal számára elfogadható a rövidtávú, egyéves megállapodás. Mindezek mellett felhívta a figyelmet arra, hogy egységesen szükség van a kétszámjegyű béremelésre, és fontos, hogy ezt a munkavállalók visszamenőlegesen is megkapják.

A munkaadók, akik jelezték, hogy tisztában vannak a közszolgáltató cégeknél tapasztalható bérlemaradással és az elvándorlás, pályaelhagyás mértékével, az elkövetkező napokban ülnek tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel a különböző vállalatoknál. A MÁV, a VOLÁNBUSZ és a vízügyesek is csütörtökön a délelőtti órákban tartják a bértárgyalásokat.