A tanács ülésén Palkovics László miniszter és György László államtitkár mutatták be az ország tudás és munkaalapú Gazdaságvédelmi Akciótervét. A terv öt fő területe: a munkahelyek megőrzése, munkahelyek teremtése, kiemelt gazdasági ágazatok megerősítése, vállalkozások finanszírozása, a családok és nyugdíjasok védelme.

A kormányzati támogatások a munkaerőpiacon pénzbeli ellátást, munkahelymegőrzést, képzéseket, munkahelyteremtést jelentenek. A megfelelő, szakképzett munkaerő biztosítása érdekében 70 milliárd forintot különítettek el vállalati továbbképzések finanszírozására. A támogatás igénybevételének feltétele a képzés felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerbe történő regisztrációja. A támogatás keretében a kieső munkabér minimum 50 százaléka igényelhető a képzés idejére. 

A Gazdaság-újraindítási Akciótervvel összefüggésben bemutatták a 100 milliárd forintos keretösszeggel indított, kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogramot, amit bérek, járulékok és készletek finanszírozására fordíthatnak a vállalkozások. A rendelkezésre álló források 40%-a  Közép-magyarországi Régió számára , 60%-a azon kívül lesz elérhető. A kölcsön futamideje 10 év, a törlesztést 3 év türelmi időt követően kell megkezdeni.

A konferencia harmadik részében az Iparfejlesztési Stratégia 2030-ig szóló 10 éves programját vázolták, amelynek keretében a globális trendeket, a jövő meghatározó technológiáival összhangban a magyar ipar versenyképességi lehetőségeit, az iparpolitika irányait ismertették. Zárásként nemzetgazdasági ágazatok jövőképét összegezték.