A konferencián Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bemutatta a Gazdaságvédelmi Akcióterv előrehaladást, amelynek 2. ütemében az intézkedések öt fő területét határozták meg: munkahelymegőrzés, munkahelyteremtés, a kiemelt ágazatok megerősítése, vállalkozások finanszírozása, a családok és a nyugdíjasok védelme. Az intézkedésekre fordított keretösszeg meghaladja a 9200 milliárd forintot 2020-2022 között.

A munkahelymegőrzést 2020-ban a kormány 380 milliárd forinttal, a munkahelyteremtést 804 milliárd forinttal támogatja, kiemelt ágazatok megerősítésére 2.564 milliárd forintnyi beruházást és fejlesztést valósít meg 2020-2022 között. A munkahelymegőrzéssel kapcsolatban a miniszter kiemelte, hogy a munkát elhagyók száma és a munkában elhelyezkedők száma között az eltérés folyamatosan csökken, egyre többen találnak munkát.

A vállalkozások kedvezményes hitel- és tőkeforrásként 2.416 milliárd forintra számíthatnak, a családok és a nyugdíjasok védelmére 235 milliárd forintot fordítanak 2020-2022 között.

A jelenlegi és a tervezett intézkedéseknek köszönhetően eddig több mint 1,2 millió magyar részesülhet munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban. Pénzbeli támogatást valamivel több, mint 172 ezer fő kapott a regisztrált álláskeresők közül. A támogatási programokon keresztül 420 ezret meghaladó álláshely megvédésre nyílt lehetőség.

A munkahelyvédelmi bértámogatásra kérelmet benyújtók vállalkozások száma megközelítette a 11 ezret, amely közel 165 ezer érintett munkavállalót jelent. Eddig a kérelmek 78 százalékát támogatták, 16 százalékuk elbírálás alatt van.  A kérelmet benyújtott vállalkozások túlnyomó többsége (59%) mikrovállalkozás, 26 százalék kis-, 10 százalék középvállalkozás, csupán 5 százalék nagyvállalkozás. Az érintett munkavállalók 38 százaléka dolgozik nagyvállalkozásnál és mindössze 12 százalék mikrovállalkozás alkalmazottja. Az érintett munkavállalók 27 százaléka középvállalkozásnál, 23 százaléka kisvállalkozásnál dolgozik.

A munkahelyteremtő bértámogatási programba kérelmet benyújtó vállalatok száma 8.384, amellyel a létrehozandó új munkahelyek száma 12.682 db.

A miniszter felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy a vállalatok és a munkavállalók információt a www.vali.ifka.hu  honlapon kaphatnak.

Kérdésekre válaszolva, György László a szakpolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány folyamatosan figyeli a gazdaság, illetve a gazdasági szereplők igényeit és a munkahelyteremtő támogatást addig tartják fent, ameddig szükséges, annak meghosszabbítását nem zárta ki. Hasonló válasz érkezett a járulékcsökkentés meghosszabbításával és a turizmus, vendéglátás részére egy esetleges szezonkezdési támogatás nyújtásával összefüggésben is.