A tájékoztatón Bodó Sándor munkaerőpiacért felelős államtitkár elmondta, az elmúlt héten 1700 új regisztrált álláskereső volt, míg 1400 fő került ki a rendszerből, azért mert vagy újra munkába állt, vagy egyéb okból megszűnt az álláskeresési támogatása. 140 000 rövidített munkaidőre adható bértámogatási kérelmet bírált el a kormány eddig. Naponta 2000-3000 dolgozóra érkezik be támogatási igény. A kutatás-fejlesztést végzők bértámogatására 1000 cég 15500 munkavállalója pályázott. Ezen a területen már láthatóan visszaesett az érdeklődés.

A munkahelyteremtő bértámogatási program is népszerű: 13 000 munkavállaló foglalkoztatására érkezett be kérvény, főleg a kis- és közepes vállalkozások jelentkeznek a pályázatra, többnyire 1-3 fős felvételre. Kb. 15 milliárd forint igényre érkezett kérelem, a forrás 84 milliárd forint, tehát bőven van fedezet.

A szakszervezeti oldal részéről felvetődött, hogy bizonyos cégeknél nem veszik igénybe a támogatásokat, ami miatt a munkavállalók kerülnek hátrányos helyzetbe. A kormány képviselői elmondták, hogy direkt módon nem befolyásolhatják a munkáltató döntését, de igyekeznek a megnevezett cégeket tájékoztatni a lehetőségekről.

A szakszervezeti tagoknak adható támogatások adóvonzatával összefüggésben elhangzott, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében pénzben kifejezett támogatások havi maximum 80 500 Ft összeghatárig (a minimálbér 50 százalékáig) személyi jövedelemadótól mentes támogatás adható. A nem pénzben adott támogatásoknál nincs felső korlát, tehát adómentesen adható. Ilyen pl. a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás, szociális juttatások, szolgálati lakás, kegyeleti, személyszállítással kapcsolatos közszolgáltatások igénybevételére adott támogatás. A béren kívüli juttatások, pl. az üdülői szolgáltatások esetében személyi jövedelemadót kell fizetni.

Felvetésre került továbbá, hogy a korkedvezményre jogosító szolgálati idő elismerésének számítása egy kormányhivatalnál nem a jogszabályoknak megfelelően kerül megállapításra. A kialakított gyakorlat is eltér más kormányhivatalok által alkalmazottól. Kérte az oldal a helyzet rendezését.