A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adott összefoglaló tájékoztatást a gazdaságvédelmi csomag tervezett módosításáról. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a korábbi intézkedések nem voltak elégségesek, a mai változtatások viszont biztatónak tűnnek. A létszámmegtartás, mint kötelezettség – ami riasztó a munkáltató felé – csak és kizárólag a programban résztvevő munkavállalókra vonatkozik a módosított program szerint. Túlóráztatásra nincs lehetőség ebben a munkavállalói kategóriában. Tisztult a kép abban a vonatkozásban is, hogy a kieső munkaidő alatt szervezendő képzéseket a támogatások elnyerésétől számítva 2 éven belül lehet megszervezni.

A mai megállapodás alapján van esély arra, hogy több vállalat igénybe vegye a bértámogatást. Bár a munkavállalói oldal fenntartotta az igényét, hogy legyen még rövidebb az elbírálás (ne 8, hanem 3 nap), hiszen a gyorsaságnak nagy szerepe van akkor, amikor naponta több ezer fővel növekszik a munkanélküliek serege, ezt a kormány nem tudta elfogadni.

A vonatkozó rendeletmódosítás a napokban jelenik meg. Az átdolgozás során a szakszervezetek, munkaadók és a kamarák javaslatait figyelembe véve az alábbi lényeges változásokra lehet számítani:

 • a civil szervezetek, egyesületek, mint foglalkoztatók is bekerülnek a támogatási körbe;
 • a támogatások a kölcsönzött munkavállalók után is igénybe vehetők;
 • távmunka, otthoni munkavégzés (home office) nevesítetten is megjelenik a rendeletben (eddig is igényelhető volt ezekre az esetekre is a támogatás, de félreérthető volt, így explicit megjelenik)
 • 15-75%-os kiesés esetén igényelhető (azaz akár napi 2 óra munkavégzés esetén is)
 • gazdasági körülmények bemutatása kimarad (adminisztrációs egyszerűsítés)
 • munkaidőkeret mellett is igénybe lehet venni a támogatást
 • rendkívüli munkavégzés a támogatásban részesülő munkavállaló esetében nem rendelhető el
 • nem kell igazolni a nemzetgazdasági szempontból történő fontosságot
 • aki más bértámogatásban részesül, az is támogatható, kivételt képez az, aki EU-s forrásból bérjellegű támogatást kap (de ennek feloldásáról is egyeztetés folyik az EU-val)
 • telephely, valamint nehéz helyzetben lévő vállalkozás megkötés elhagyásra kerül
 • az egyéni fejlesztési terv alapján végzett képzés 2 éven belül teljesítendő
 • nem kell elérni a távolléti díj összegét, hanem a változás előtti alapbér a mérvadó.

Az eddigiek mellett további ágazatokra, munkavállalói csoportokra is kiterjesztésre kerülnek a korábban már bevezetett adó- és járulékkedvezmények, erről külön rendelet megjelenése várható. Ezek mellett 2020 július 1-jétől a szociális hozzájárulási adó (szocho) 2%-kal csökken, valamint a Tőke-hitelgarancia elemek részletes kidolgozása is megtörtént és a szabályozás a napokban megjelentetésre kerül.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége üdvözli a változásokat, ugyanakkor a kétéves munkaidőkeret módosítására tett javaslatokat a kormány egyelőre nem tárgyalja, arra hivatkozva, hogy ezzel a flexibilitást szándékoztak biztosítani a minél nagyobb számú munkahely megőrzése érdekében. Bodó Sándor államtitkár az erre vonatkozó kérdésre kiemelte, hogy (ahogy a többi országban is) a vészhelyzetre vonatkozó intézkedéseket folyamatosan igazítani kell az élethez, így erre a felvetésre is vissza fognak térni a későbbiekben.

A munkaadói oldal megköszönte a javaslataik befogadását és azok rendeletbe építését. Javasolták a képzésekre vonatkozó egyéni képzési terv esetében a kötelezés helyett a lehetőség megteremtését, valamint a támogatási kérelmek elbírálási határidejének lerövidítését. Kérték továbbá a 65 év feletti korosztály rendelkezésére álló 09.00-12.00 közötti vásárlási időintervallum lerövidítését. Válaszában a kormányzati oldal jelezte, hogy a kérdést az Operatív Törzs tárgyalni fogja.

A VKF ülésen elhangzott, hogy az elmúlt héten tovább nőtt az álláskeresők száma 48 ezer fővel.

Kép: origo.hu