Az alábbiakban olvasható Dr. Takács Péter államtitkár úrnak címeztük levelünk, melyben az elmúlt időszakban zajló egyeztetések  és az időközben megvalósult béremelés tapasztalatait foglaljuk össze.

Nem vitatjuk, hogy érdemi béremelések történtek az elmúlt években, azonban az egészségügyben dolgozni az átlagosnál nagyobb felkészültséget, toleranciát, kockázatot és felelősséget jelent, amit nem lehet átlagos bérekkel elismerni, mert akkor továbbra is tartós munkaerőhiánnyal fog küzdeni az ágazat.

Lényegi tartalom összefoglalva:

  1. Azon intézmények tekintetében, ahol sem egyeztetésre nem volt hajlandóság, sem kérésünkre a béremelés megvalósításának stratégiájáról tájékoztatás nem kapunk, a bíróság segítségét fogjuk kérni annak érdekében, hogy törvényben rögzített jogaival a szakszervezet élhessen. 
  2. Több helyről tapasztaljuk, hogy a dolgozók nem kapták meg a várt 17-23% közötti béremelést, de az erre vonatkozó információgyűjtésünk még tart. 
  3. A bértábla felső határainak korrigálása szükséges az I. és a III. kategóriákban. 
  4. A bértámogatások felülvizsgálata szükséges annak érdekében, hogy az idősebb munkavállalók se maradjanak ki a béremelés lehetőségéből. Különösen érintettek azok, akik munkáltatója kis létszámban foglalkoztat egészségügyi dolgozókat. Pl: Iskolavédőnők. 
  5. Megalázóan alacsony béremelést kaptak a gazdasági területeken dolgozók. 
  6. Kiemelt és nem kiemelt munkakörök felülvizsgálata indokolt. 
  7. Azonnali intézkedést kérünk arra, hogy a munkaidő nyilvántartásokban az átadás kapcsán megjelenő többletmunka a munkaidő része legyen, ne ingyenes többletmunka. 
  8. Kérjük az ügyeleti és műszakpótlékok százalékainak újra szabályozását, mivel több helyen ezek lefaragásával éltek a béremeléssel egyidőben. 
  9. Az előmeneteli rendszer fejlesztése és kialakítása szükséges, ehhez kapcsolódóan kérjük javaslataink befogadását. 
  10. A közelmúltban a munkavállalók körében végzett felmérésünk azt igazolta vissza, hogy a munkavállalók számára az egészségügyi munka vonzerejét a toleráns vezetői hozzáállással lehetne legjobban biztosítani a tisztes keresetek mellett, ezért a jövőben erre is nagyobb figyelmet kellene fordítani szükséges cserékkel, képzéssel.

Nagyon irritálja a munkavállalókat, hogy 800 000 Forintos bérekről szóló hírek látnak napvilágot, holott ilyen bérre csak a dolgozók szűk köre -mintegy 5-10 %-a számíthat- a hosszabb szakmai tapasztalattal rendelkező diplomás munkavállalók, mentőtisztek.

Letölthető dokumentumok

Tájékoztatás a béremelés megvalósulásáról, egyeztetésekről

Letöltés