A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) közleménye:
 
Tegnap benyújtásra került az a törvényjavaslat, amely több területen jelent módosulást a jelenlegi helyzethez képest. A tv módosítás csak egy részét tartalmazza a tervezett módosításoknak, számos más jogszabály is módosításra kerül majd, így pl a szakdolgozói béremelést ez a javaslat nem tartalmazza.
 
Mivel várható, hogy néhány szabály hátrányosan érinthet kollégákat, már most felajánljuk minden FESZ tagnak a jogi segítségnyújtást, illetve a munkáltatóval való egyeztetést, amennyiben az új foglalkoztatási szabályok, vagy az esetleges igazságtalan bércsökkentés miatt hátrányos helyzetbe kerülne. A későbbiekben kidolgozandó szabályok előkészítésébe is szeretnénk bekapcsolódni, hogy azok minél kevesebb hátrányt jelentsenek a dolgozók számára.
Főbb változások:
 
– A krónikus, főként gondozásra szoruló betegeket a szociális ellátó intézmények vennék át. Ez jelenleg mintegy 2500 ágyat érint, nyilván több ezer dolgozót érint. A tv szerint az átkerülő dolgozók -akik újra közalkalmazottak lesznek-nem kaphatnak kevesebb keresetet mint az elmúlt hat havi keresetük, és az egészségügyi béremelést is megkapják. Aki nem vállalja, annak esetleg felajánlanak áthelyezési lehetőséget más állami intézménybe.
– A munkáltatónak egy megyén belül joga lesz meghatározni a munkavállaló munkavégzésének a helyét, azzal hogy az így meghatározott utazási idő nem haladhatja meg a 3, kisgyermekesek/ 10 éven aluli gyermek / esetén napi 2 órát .
– A védőnők 2023. július 1-től átkerülnek a megyei kórházak státuszába.
– A praxiskörzethatárok meghatározása az OKfŐ feladatköre lesz, számos kicsi-nagyrészt betöltetlen praxis megszűnik.
– A személyes közreműködők, és munkaerőkölcsönzők 2024. végéig kivezetésre kerülnek, új szerződések nem köthetők az egészségügyi dolgozókra.
– Az OMSZ nagyobb szerepet kap az ügyeletek szervezésében, a korábbi egészségügyi szolgálatókkal megkötött ügyeleti szerződések is kivezetésre kerülnek 2024. végéig.
– Az egészségügyi dolgozó negatív és pozitív ösztönzése bevezetésre kerül a később kidolgozandó minőségi kritériumok alapján. 20%-kal csökkenthető, vagy 40%-kal növelhető az alapbér e szerint
– A törvény újra definiálja a városi és megyei kórház fogalmát nem területi, hanem a gyakorolt szakmák száma és a sürgősségi ellátás alapján lehet megyei vagy városi kórházról beszélni . Az intézmények minősítésére a későbbiekben kiadandó rendeletben kerül sor.
– Módosulnak a látogatási szabályok a nyugodtabb gyógyítási feltételek érdekében. A látogatási idő korlátozható, kivéve a tartós, vagy önellátásra képtelen beteg segítő hozzátartozóját.
 
A FESZ főként a bércsökkentés, valamint a teljes megyére kiterjedő foglalkoztatás ellen emelt szót, illetve írtuk ezt meg az Államtitkár úrnak, illetve a sajtónak is közzétettük ezt a véleményünket több helyen.
 
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás