A Vasas szerint a dolgozók igénylik a kitolt időkeretet

2019-12-09T10:46:45+01:002019. december 9.|
 

A hároméves munkaidőkeret bevezetésével menthetők meg munkahelyek a pécsi Hauni gyárban, a lépéssel a dolgozók is egyetértenek – hívta fel lapunk figyelmét László Zoltán. A vasasszakszervezetek alelnöke visszautasította, hogy elárulták a dolgozókat, azt ugyanakkor nem tagadta, a nekik járó pénz egy részét csak a hároméves időszak végén kaphatják csak meg.

Visszautasítja a Vasas Szakszervezeti Szövetség, hogy elárulta volna a munkavállalókat azzal, hogy megegyezne a hároméves munkaidőkeret bevezetéséről a pécsi Hauni Hungária Gépgyártó Kft.-vel. László Zoltán, a szakszervezet alelnöke a Magyar Nemzetnek kiemelte, a Vasas minden esetben felméri a helyi, munkavállalói igényeket, ezek pedig összhangban állnak a tervezett lépéssel, ráadásul így tudják garantálni azt, hogy ne kerüljön több száz munkavállaló az utcára. A munkaidőkeretre vonatkozó megállapodást még nem írták alá a felek, erre a napokban kerülhet sor, ha a dolgozók érdekeit szem előtt tartva sikerül lezárni a tárgyalásokat. Kérdésünkre László Zoltán példaként említette, rögzítik egyebek mellett, hogy a munkavállaló ne dolgozhasson heti hét napot, emellett a hároméves elszámolási időszak alatt akkor is a teljes fizetés járjon, ha időszakosan – elvégzendő munka híján – a dolgozó otthon marad, illetve elegendő pihenőidőt garantálnak a beosztottaknak. Aki a hároméves periódus alatt felmond a cégnél, annak az előírtnál jóval magasabb végkielégítés jár, s a Hauni nem kéri vissza az otthon töltött napokra elszámolt fizetését.

Korábban beszámoltunk róla, elsőként vezetne be cég idehaza hároméves munkaidőkeretet, amelyhez a Vasas adná hozzájárulását, annak ellenére, hogy szinte napra pontosan egy éve még rabszolgatörvénynek nevezték a munka törvénykönyvének változtatásait, ezek ellen több megmozdulást is szerveztek. A háromévesre emelt munkaidőkeret ráadásul az egyik legkeményebben támadott módosítás volt, mivel a munkaadó elvben megteheti, hogy a túlórákért járó pótlékot csak a hároméves periódus végén fizesse ki.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a hírre reagálva a napokban lapunknak azt mondta, ezzel a megállapodással elárulta a dolgozókat a Vasas, ráadásul bebizonyították, hogy egy évvel ezelőtt a munkavállalók uszítására irányult törekvésük politikai hecckampány volt. Szerinte a dolgozóknak nem a törvénymódosítástól kell félni, hanem azoktól a szakszervezeti vezetőktől, akik bármit aláírnak, amit az adott munkáltató elvár.

Felvetésünkre László Zoltán nem tagadta, a kifizetés valóban a hároméves periódus végén esedékes, de évente többször, akár havonta, akár negyedévente elszámol a cég az alkalmazottakkal. Emellett azzal érvelt, a cég az elmúlt 25 évben korrekten, a szakszervezettel kötött megállapodások szerint járt el, s az egyik legmagasabb keresetek a régióban itt vannak. Ez pedig önmagában garancia a munkavállalóknak. A cég korábban azt közölte, a kedvezőtlen gazdasági éve miatt termékportfólió-váltást hajt végre, a munkaidőkeret átalakítása pedig a több mint ezerfős állomány egyben tartását célozza, a lépéseket együtt dolgozzák ki a Vasassal.

– Felháborító, hogy politikai hecckampánnyal vádolja a Munkástanácsok elnöke a Vasast, ráadásul a konföderációval ellentétben részt vettünk az utcai demonstrációkon. Azt szerettük volna elérni, hogy ez a törvénymódosítás ne szülessen meg, így most nem kellene erről tárgyalni a pécsi vállalatnál sem. Távollétével Palkovics azt sugallta tehát, hogy elfogadható a törvénymódosítás – fogalmazott László Zoltán.

Forrás: Magyar Nemzet

Nagy Krisrtóf

Kép: hauni.hu

Oszd meg ezt a cikket, ha tetszett!

Vissza az elejére!