Az ÉSZT, a LIGA Szakszervezetek, a MASZSZ, a Munkástanácsok és a SZEF közös nyilatkozata

A konföderációk közös nyilatkozata az Európai Szakszervezeti Szövetség által az Ukrajna mellett szervezett 2022. március 15-i, nemzetközi szakszervezeti szolidaritási napra.

Az öt magyar szakszervezeti konföderáció egységesen támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja Ukrajna népét és az ukrán szakszervezeteket a függetlenségükért és a szabadságukért vívott harcban!

Egyöntetűen támogatjuk az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) azon követeléseit, amit 2022. március 15-én, az Ukrajna melletti szolidaritás napján meghirdetett. Amit mi, európai szakszervezeti szövetségek közösen meghirdettünk!

Oroszország vonuljon ki Ukrajnából!

Az öt magyarországi országos szakszervezeti szövetség a magyar nemzeti ünnepen, március 15-én különösen fontosnak tartja kinyilvánítani a nemzeti önrendelkezés és az emberi szolidaritás eszméjének fontosságát. Az 1848. évi magyar szabadságharc az egyik példája annak, hogy a nemzeti függetlenség, az egyes népek közötti szolidaritás és az elnyomottak melletti kiállás azok az európai értékek, amikből nem engedhetünk.

Szolidaritás Ukrajnával!

Az elmúlt hetek eseményei megmutatták, hogy Európában ismét milliók kénytelen elhagyni lakóhelyüket, az életük megmentése érdekében. A menekültek befogadása és a részükre nyújtandó segítség alapvető szolidaritási érték, amit egyetlen szakszervezeti tag sem vethet el, bárhol éljen a világon, beszéljen bármilyen nyelven. Felhívjuk tagszervezeteinket, a szakszervezeti tagokat, a háború elől menekülők támogatására.

Állítsák meg a háborút, függessze fel az agresszor a támadást! Ez az alapja annak, hogy ismét méltányos, mindenki számára előnyös megállapodás szülessen a békéről!

Budapest, 2022. március 11.

dr. Kuti László, elnök, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

dr. Mészáros Melinda, elnök, Liga Szakszervezetek

Székely Tamás, alelnök, Magyar Szakszervezeti Szövetség

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége

Csóti Csaba, elnök, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma