Több ezren vonultak az utcára május 29.-én

A bérek rendezéséért és az életpályamodell bevezetéséért tüntettek a szociális ágazat szakszervezetei pénteken a fővárosban.

A Becsapva és kisemmizve címmel meghirdetett demonstráció a Kodály köröndről indult, majd az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út érintésével, az Alkotmány utcán keresztül a Kossuth Lajos térre vonultak a tiltakozók.

A Független Egészségügyi Szakszervezet is ott volt!

Ezúton is szeretnénk megköszönni Mindenkinek, aki jelenlétével támogatta május 12-én a biztonságos betegellátásért folyó küzdelmünket.

A május 12-i demonstrációnk után is folytatjuk munkánkat!

A Magyar Országgyűlés elé beterjesztett 2016-os költségvetési tervben, az egészségügyre szánt források tükrében nem látunk reményt a biztonságos betegellátás körülményeinek megteremtésére.

Bár Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a demonstrációnk végén azt mondta, hogy „Önöknek mindenben igazuk van!”, a kormány többi tagja feltehetően nem osztja nézeteit!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pár napja kijelentette, a magyar egészségügy legnagyobb problémája, hogy a kórházigazgatók fedezet nélküli számlákat írnak alá, és ezzel költségvetési csalás határát súrolják ezzel a tettükkel.

Véleményünk szerint nemcsak a kórházigazgatók, hanem a döntéshozók felelősségét is fel kell vetni, abban a tekintetben, hogy akkor, amikor a nemzetgazdaság teljesítménye megengedné, nem fordít megfelelő forrást a biztonságos betegellátás helyreállítására.

Ezért az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség magára nézve kötelezőnek érzi, hogy további figyelemfelkeltő akciókat szervezzen, hogy belátásra bírja a döntéshozókat.

Akciószövetségünk június 23-án a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, a József Nádor téren egy sátorban szegénykórházat állít fel! Berendezése tükrözni fogja a magyar egészségügy jelenlegi és a szükséges beavatkozás nélküli jövőbeli állapotát.

A kórházsátorban egy hétig, július elsejéig, 24 órás „ügyeletet” fogunk tartani, ahol szívesen látjuk a kormány tagjait, hogy lássák, milyen körülmények között kell dolgoznunk nap, mint nap!

Július elsején, Semmelweis Napon – az egészségügy ünnepén – újabb demonstrációt szervezünk!

Minden szervezetet megkeresünk és ezúton is felkérünk, hogy csatlakozzon a következő demonstrációnkhoz, amely hasonlóan az előzőhöz, nem valaki vagy valami ellen, hanem egy élhető és fenntartható egészségügyért fog zajlani.

Demonstrációnkon az ágazat összes dolgozójának jogos követeléseinek hangot fogunk adni!

Ezért kérjük az egészségügyben dolgozó kollégáinkat, hogy július elsején csatlakozzanak hozzánk! Várjuk a gazdasági- és műszaki területen dolgozó kollégáinkat is, hiszen hét éve nem kaptak béremelést, értük is szót emelünk!

Várjuk Kollégáinkat a szociális területekről és az oktatásügyből és várjuk azokat a civileket is a megmozdulásra, akik felismerték, hogy ez nemcsak egy bérharc, hanem a biztonságos betegellátásért folyó küzdelem.

Találkozzunk 2015. július elsején 14 órakor Budapesten, a József Nádor téren!

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tagjai: Autonóm Területi Szakszervezet, Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeteinek Önálló Területi Szövetsége, FAKOOSZ-Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége, Független Egészségügyi Szakszervezet, Magyar Orvosok Szövetsége, Magyar Rezidens Szövetség, Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége.