Gyermekek után járó pótszabadság: a Munkástanácsok Országos Szövetségének javaslatát – miután azt kormánypárti képviselők beterjesztették – az Országgyűlés hatalmas többséggel, 133 igen szavazattal (82%) fogadta el.

 Ennek köszönhetően január elsejétől a versenyszférában és a közszféra területein is a foglalkoztatott lesz jogosult meghatározni a gyermekek után járó pótszabadság igénybevételének időpontját. A gyermekes munkavállalók az őket megillető szabadságból 7 munkanapon túl – a gyermekek számától függően – további 2, 4 vagy 7 munkanap kiadásáról „rendelkezhetnek” szabadon a jövőben.

Ez azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert a gyermekek után járó pótszabadság évente jár a munkavállalók részére, így a módosítás évről évre segíti a munka és magánélet közötti egyensúly fenntartását és ennek eredményeként hozzájárul a gyermeknevelés elősegítéséhez.

A munkavállaló pótszabadságra való jogosultságának jogalapja, hogy gyermeket nevel, és a pótszabadság tartamát a törvény a munkavállaló által nevelt gyermekek számától teszi függővé. A gyermekek után járó szabadság célja tehát, hogy a munkavállaló több időt tölthessen gyermekével, annak gondozása, nevelése céljából. Ezért ésszerű megoldás, hogy ezt a pótszabadságot abban az időpontban vehesse igénybe a munkavállaló, amikor arra – a gyermeke miatt – szüksége van.

A módosítás tehát egyértelműen kedvező változást jelent a gyermekes munkavállalók számára, hiszen igényeikhez tudják szabni a szabadságnapok felhasználását.