Palkovics Imre. a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke részt vett Rómában az UGL szakszervezet megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett gálán.

Az UGL (Unione Generale del Lavoro) 2019 tavaszán kötött együttműködési megállapodást a Munkástanácsokkal. A közös értékek mentén kötött együttműködés alapja a munkavállalók valós érdekvédelmének előmozdítása, amelyet a két konföderáció az úgynevezett részvételi szakszervezeti modellel kíván segíteni. Ennek lényege, hogy pragmatikus célokat követünk és jelszavunk: többet! Azaz több bért, több szabadidőt, jobb munkafeltételeket. Cél, hogy a munkavállalók részesedést kapjanak akár részvények formájában, akár a megtermelt profit arányából, ami nem megy túl a jobbára üzemi szinten folyó alku körén. Ezzel elérhető a munkavállalók tartós felemelkedése a polgárság körébe, mivel az általuk megtermelt javakból részesedést kapnak, így motiváltabbá válnak.

A szakszervezeti összefogáshoz ez év áprilisában több nemzeti szakszervezeti szövetség készül csatlakozni egy budapesti rendezvény keretein belül.

Ez alkalomból  az elnök átadta Pierfrancesco Pingitore dalszerzőnek a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Pesti Srácok Alapítvány közös kitüntetését, „A magyar nép bátorságának és büszkeségének hirdetéséért, az 1956-os forradalom és a szabadság eszméinek terjesztéséért.”

Pier Francesco Pignitore újságíróként kezdte, majd 1965-ben megalapította Bagaglio színházat Rómában. 1966-ban mutatták be azt az előadást, amelynek betétdala volt a magyar forradalom 10. évfordulójára írt szám, az „Avanti Ragazzi di Buda” .

Az olaszok a „Avanti Ragazzi di Buda” című dalban annak a lehetőséget látták, hogy fiatalok fellázadnak a kommunista diktatúra ellen. Később a szerzemény a Società Sportiva Lazio csapat indulója lett, a szurkolók a Lazio stadionban a mai napig éneklik a meccseken.

A szurkolók szerint Pigitore műve többet jelent egy dalnál: egy történelmi eseményt; azt, hogy bátor fiatalok fellázadtak egy világrend ellen, és az Olaszországban a kommunista rendszer bukásnak előszelét, első kísérletét látták benne.

Az olasz kommunista politika és sajtó a 60-as éveket követően Pignitore munkáit szélsőjobboldalinak titulálták, amire Pignitore így reagált: „A politikai kabaréink mindenkit kifiguráztak, akiknek köze volt a hatalomhoz: a kereszténydemokratákat és a szocialistákat is.”

A dal ide kattintva hallgatható meg.