Nyári előrejelzéséhez képest felfelé módosította a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó idei és a jövő évi várakozását az OECD Economic Outlook című kiadványában. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásnak és adócsökkentésnek köszönhetően a bérek erőteljes növekedésére és a beruházások felfutására számít.

Az OECD Economic Outlook című kiadványában a nyári előrejelzéshez képest felfelé módosította a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó idei és a jövő évi várakozását. A nemzetközi szervezetek és piaci elemzők egyaránt gyorsuló magyar gazdasággal számolnak ősszel megjelent anyagaikban, visszatükrözve a magyar gazdaságpolitika növekedéstámogató hatását. A jelentés szerint folytatódik a bérek emelkedése és a foglalkoztatás is tovább bővül, ami egyértelműen a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás eredménye. A magasabb reáljövedelem a fogyasztás erősödését vetíti előre, a beruházásokat pedig az uniós források felhasználása támogatja. A magánvállalatok beruházásainak különösen kedvező az alacsony kamatkörnyezet, a lakásépítés pedig az otthonteremtési támogatásokat köszönhetően fog erősödni – írja az OECD. Mindemellett kedvezőek maradnak az egyensúlyi mutatók, amelyek a növekedési folyamatok fenntarthatóságát támasztják alá. Az OECD értékelése szerint továbbra is többletet fog mutatni Magyarország folyó fizetési mérlege, illetve az előrejelzési horizonton mindvégig csökkenő pályán marad az államadósság.

A magyar gazdaság eredményeit és pozitív kilátásait a nemzetközi szervezetek, az elemzők, a hitelminősítők és a befektetők is elismerik. A kormány folytatja a béremelésen, az adócsökkentésen és a versenyképesség erősítésén alapuló gazdaságpolitikát. A hatéves bérmegállapodás alapján 2018. január elsejétől a munkáltatói adó szintje további 2,5 százalékponttal 19,5 százalékra mérséklődik. 

Budapest, 2017. november 28.

Nemzetgazdasági Minisztérium