Nemzetközi segítséget kérnek a magyar szakszervezetek az új Munka törvénykönyve mielőbbi módosításához. A szabályozás visszásságairól egy budapesti fórumon tájékoztatták az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) főigazgatóját. Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) főigazgatója, Guy Ryder arra kérte a magyar szakszervezeti konföderációs elnököket, hogy fogalmazzák meg ismét, most már a gyakorlati tapasztalatok ismeretében is a munka törvénykönyvével kapcsolatos kifogásaikat – közölte a Szakszervezetek.hu-val az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szombaton. 

A nemzetközi normáknak és elvárásoknak totálisan ellentmondóan Magyarországon megszűnt a kormányzat és az szakszervezetek közötti érdemi egyeztetés, még az olyan meghatározó ügyekben sem kérik ki a döntéshozók az érdekvédők véleményét, mint az új munka (Mt.) törvénykönyve – tájékoztatták magyar szakszervezeti vezetők Guy Rydert, az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatóját egy budapesti fórumon.

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke külön felhívta az igazgató figyelmét a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságára, amelyre a munkaadóknak feltűnően kedvező új Mt. a magyarázat. Azért kellett a nemzetközi szervezet vezetője előtt feltárni a problémákat, mert az ILO-nak a tripartizmus, a párbeszéd kiemelten fontos – példa erre a 2011-ben a gyógyszeriparban létrehozott nemzetközi tripartit tanács -, a magyar kormány viszont éppen az érdekegyeztetési rendszert verte szét elsőként – magyarázza az ASZSZ közleményében Székely.

„A szakszervezetek képviselői külön felhívták az ILO elnökének a figyelmét a kormányzat nemzetközi direktívákkal ellentétes, hátrányos megkülönböztetést folytató gyakorlatára, s felidézték a rendvédelem területén 2012-ben bevezetett szakszervezet ellenes szabályozását, amely miatt különféle nemzetközi fórumokon már korábban is eljárást is kezdeményeztek” – áll a közleményben.

A főigazgató ígéretet tett, hogy a beadványokat okvetlenül megvizsgálják, különféle nemzetközi fórumokon is megtárgyalják, és megteszik a szükséges lépéseket. A közlemény szerint a főigazgató kiemelte az ILO felelősségét is a tripartizmus működésének betartatásában, és leszögezte: bármilyen válság legyen is, semmilyen intézkedés nem sértheti a párbeszédet, a szakszervezeti jogokat. Guy Ryder megerősítette, hogy az ILO természetes szövetségese a szakszervezeteknek.

Forrás: Szakszervezetek.hu