Az ifjúsági munkanélküliség Európa egyik legnagyobb társadalmi és gazdasági problémája, amely Magyarországon fokozottan érezteti hatását – erre hívja fel időről időre a figyelmet a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) Ifjúsági Tagozata. Amellett, hogy rávilágítanak a nehézségekre, nemzetközi példákkal alátámasztott javaslatokat is tesznek a bajok kezelésére.

Az IKSZ örömmel támogatja a MOSZ által szorgalmazott képzési helyettesítési rendszer bevezetését, mint az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelem egyik eszközét. A javaslat lényege, hogy az ideiglenesen munkáját végezni nem tudó munkatárs helyére munkanélkülit alkalmaznak határozott idejű szerződéssel, akit az állami foglalkoztatási szervezet részben vagy egészében fizet. Az ideiglenes munkaszünet oka az átképzéseken való részvétel, amely egyben a munkáltatónak is gazdasági érdeke. Csatlakozunk a MOSZ javaslatához, amely a képzési helyettesítés átalakított rendszerét ajánlja az ifjúsági munkanélküliség kezelésének egyik eszközéül, összekötve a csecsemőgondozásra otthon maradó szülő pótlásával.

Az IKSZ üdvözli, hogy a Kormány a Munkahelyvédelmi Akciótervvel, illetve a családbarát foglalkoztatást megkönnyítő intézkedésekkel már sokat tett a fiatalok foglalkoztatásáért. Bízunk benne, hogy ezeket a lépéseket további intézkedések is követni fogják, hiszen a fiatalok munkához jutása közös érdekünk.

Stágel Bence – IKSZ elnök                             Kovács Péter – IKSZ szervezetépítésért felelős alelnök