A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság három főhatárrendészi beosztásba kinevezett tagunk képviseletében benyújtott kereseteknek helyt adott, és kettőjüknek személyenként mintegy 1-1 millió, a továbbinak pedig közel fél millió forint megbízási díj megfizetésére kötelezte a munkáltatót.

Osztotta a bíróság az érvelésünket, hogy a főhatárrendész beosztás munkakörébe nem tartozik bele az oldalparancsnoki vagy szolgálatparancsnoki feladatkör, és nem értett egyet a munkáltató azon védekezésével, hogy a főhatárrendésztől ezen feladatok ellátása elvárható, külön megbízási díj nélkül.

Az ítélet jogerős, a munkáltató eredménytelenül fellebbezett, a Fővárosi Törvényszék helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. Kiemelte, hogy a főhatárrendész munkaköri feladatokhoz képest többletfelelősséget és többlet leterheltséget jelent az oldalparancsnoki, vagy szolgálatparancsnoki feladat, ezért a munkáltatónak azt megbízási díjjal kell ellentételeznie.

Várjuk azon határrendész vagy főhatárrendész tagjaink valamint a szakszervezetünkbe belépni szándékozók jelentkezését, akik az elmúlt három évben rendszeresen láttak el oldalparancsnoki vagy szolgálatparancsnoki feladatokat.

Fontos, hogy a megbízási díj abban az esetben is jár, ha a munkaköri leírás tartalmazta ezeket a feladatokat.

A szolgálati panaszt elkészítjük, ahhoz csupán a meghatalmazás megküldése szükséges, és annak esetleges elutasítása esetén a perben is ellátjuk a képviseletet.

dr. Oláh Tamás kamarai jogtanácsos, FRSZ Jogsegélyszolgálat