Reuters – Az Európa minden részéből érkező, a munkanélküliség és a megszorítások ellen tiltakozó brüsszeli tüntetők pénteken összecsaptak a rohamrendőrökkel. A tüntetők egy csoportja kövekkel kirakatokat tört be amint a menet a város központja felől az európai negyed felé tartott.

A tüntetést az Európai Szakszervezeti Szövetség hirdette meg tiltakozásként a fiatalok körében igen magas munkanélküliség és az alacsony bérekre alapuló versenypolitika ellen, az európai parlamenti választásokra készülve, melyre május végén kerül sor.

A szakszervezeti vezetők szerint 40 ezer tüntető vonult fel, a rendőrség 25 550-re tette a tüntetők számát.  A rendőrség szerint a menet békésen vonult fel, de tüntetők egy kisebb csoportja az Európai Parlament majd az Európai Bizottság épületeinél kövekkel és vasrudakkal támadt a rendőrökre. Két tüntető és egy rendőr sérült meg.

Az Egyesült Államok EU melletti Állandó Képviseleténél is megszigorították a biztonsági intézkedéseket, ami indokolt is volt, mivel a tüntetők köveket és petárdákat dobtak az épületre.

Bernadette Segol, az Európai Szakszervezeti Szövetség Főtitkára megdöbbenését és sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. „ Az eddigi gazdaságpolitika nem vált be, a munkanélküliség elfogadhatatlan méreteket öltött. A politikusoknak az egyik legfontosabb feladata lesz ezt megoldani. Azt kérjük, hogy hagyjanak fel a megszorító politikákkal és indítsanak egy nagyszabású beruházási programot a fenntartható növekedés és a jó minőségű munkahelyek megteremtése érdekében”.

Az EU-ban februári adatok szerint a munkanélküliség 10,6% volt, a 25 év alattiak körében azonban 22,9%! Görögországban és Spanyolországban több mint 25%-os a munkanélküliség, a fiatalok körében viszont az 50%-ot is meghaladja.