A koronavírus-krízis által sújtott európai munkavállalók továbbra is normál bérük 100%-át kapják a szakszervezetek általi védelemnek köszönhetően.

Az Európai Szakszervezetek Intézete (ETUI) felmérése alapján 18 uniós országban, Norvégiában és az Egyesült Királyságban is tettek intézkedéseket, hogy megvalósuljon az ideiglenesen elbocsátott vagy lecsökkentett munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók munkahelyeinek és béreinek védelme.

Ezzel szemben Horvátországban, amely jelenleg az EU Tanácsának elnökségét tölti be, felfüggesztették a munka- és szociális jogokat – ezt az ETUC határozottan elítéli az ország miniszterelnökének küldött levelében.

A szakszervezetek több országban tárgyalásokat folytattak a munkaadókkal és a nemzeti kormányokkal olyan intézkedések kidolgozására, amelyek biztosítják a munkavállalók rövid távú jövedelmét és hosszú távú megélhetését: 

       

  • Ausztria: A szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány megállapodtak egy csökkentett munkaidő-rendszerről, amely szerint a legkevésbé fizetett munkavállalók normál bérük 90%-át kapják. A közepes mértékben keresők 85%-ot, a magasabban keresők pedig bérük 80%-át kapják meg.         
  • Hollandia: A szakszervezetek számos javaslatának felvetése révén a munkavállalók munkahelyének és jövedelmének megőrzése érdekében a holland kormány egy három hónapig tartó rendszert jelentett be. Eszerint a cégeket érintő forgalomvesztés mértékétől függően a munkavállalók megtartják teljes jövedelmüket. A cégek állami támogatásának mértéke 90% is lehet. Ez a rendszer az ideiglenes és szerződéses alkalmazottakra is vonatkozik.

 

  • Dánia: A szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány ideiglenes bértámogatási rendszerről állapodott meg a válság által sújtott vállalatok számára. A kormány a bérek 75%-át kifizeti, ami akár 23.000 dán korona (kb. 3.000 euró) is lehet, ha az adott vállalat tartózkodik a havi bérük 100%-át megtartó munkavállalók elbocsájtásától.

 

  • Románia: A szakszervezetek részt vettek egy kormányzati munkacsoportban, amelyben megállapodtak abban, hogy a munkavállalók továbbra is megkapják a rendes bérük kétharmadát, ha nem tudnak dolgozni vagy ideiglenesen elbocsátják őket.

 

  • Egyesült Királyság: A szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat követően a kormány beleegyezett abba, hogy a bérek 80%-át visszatéríti 2.500 angol font összeghatárig azon munkavállalók számára, akiket egyébként elbocsátanának.

 

Esther Lynch, az ESZSZ főtitkár-helyettes szavaival élve:

„A szakszervezetek egész Európában biztosítják, hogy az embereknek ne kelljen a biztonság megőrzése és a számlák kifizetése között választaniuk a koronavírus-válság idején.”

„A bevezetett ésszerű bér- és munkahelyvédelmi intézkedések szintén hozzájárulnak annak biztosításához, hogy Európa ne találja magát szemben egy újabb pusztító gazdasági válsággal a jelenlegi egészségügyi megpróbáltatások mellett.”

„Az eddigi intézkedéseket követően a kormányoknak követniük kell az európai példát, és le kell ülniük a szakszervezetekkel olyan intézkedésekről tárgyalni, amelyek megvédik a munkavállalók megélhetését és a közegészségügyet is.”

“Az EU vezetőinek biztosítaniuk kell a pénz rendelkezésre állását a munkavállalók és a gazdaság védelméhez úgy, hogy alacsony kamatozású, ún. koronakötvényeket hoznak létre és felfüggesztik a tagállamoknak szóló gazdasági ajánlásokat.”

 Kép: http://www.rtv.rs/hu