Az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta a nem fizetett szakmai gyakorlatok betiltását, amivel az Európai Bizottság elé rúgta a labdát a fiatalok kizsákmányolásának megakadályozása érdekében.
A minőségi szakmai gyakorlatokról szóló, a plenáris ülésen elfogadott jelentés 404 igen szavazattal, míg mindössze 78 nemmel, olyan uniós irányelvre szólít fel, amely bevezeti:
• A minimálbérnek megfelelő méltányos javadalmazást
• Társadalombiztosítási fedezetet
• Világos képzési és tanulási célokat
A jelentés a szakszervezetek egy évtizedes kampánya után készült a nem fizetett szakmai gyakorlatok betiltása érdekében, amely szerint a fiatalokat olcsó munkaerőként használják fel, és elmélyítik a társadalmi egyenlőtlenségeket.
Az EU-barométer kimutatta, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak fizetést a szakmai gyakorlat során, mint a nők (60%, szemben a 49%-kal). Az Európai Ifjúsági Fórum kutatása szerint a nem fizetett szakmai gyakorlat elvégzéséhez szükséges alapvető megélhetési költségek legalább havi 1028 euró.
Az ETUC arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tegye meg az első lépést a jogalkotás felé, és indítson konzultációt a szociális partnerekkel.
Tea Jarc, az ETUC szövetségi titkára elmondta:
„A nem fizetett szakmai gyakorlatok rosszak az egyéneknek és rosszak a társadalomnak. A fizetetlen gyakornoki álláshoz szükséges pénz azt jelenti, hogy sok tehetséges fiatal ki van zárva választott karrierjéből.
„Ez nagy valószínűséggel hátráltatja a nőket és a munkásosztálybeli vagy kisebbségi hátterű embereket, ezzel megágyazva az egyenlőtlenség növekedésének. 
„A mai jelentés nagy része azt mutatja, hogy a pártok között megvan a politikai akarat arra, hogy méltányos fizetést és feltételeket biztosítsanak a gyakornokok számára.
„A labda most az Európai Bizottságnál van, és a fiatalok arra számítanak, hogy végre véget vetnek a fizetetlen szakmai gyakorlatok botrányának.”

ETUC