Az EGSZB munkavállalói csoportjának elnöke a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok és a SZEF elnökével egyeztetett

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) munkavállalói csoportjának elnöke, Lucie Studničná, 2024. február 7-én találkozott a LIGA Szakszervezetek a Munkástanácsok és a SZEF elnökével.

Lucie Studničná a 2024. július 1-jétől kezdődő EU soros elnökségéhez kapcsolódó előkészületek keretein belül egyeztetett a szociális partnerekkel. Az elnök a meghívó szakszervezeti konföderációk vezetőivel, Mészáros Melindával, Palkovics Imrével és Szűcs Viktóriával találkozott. Mészáros Melinda többek között olyan fontos, a munkavállalókat érintő kérdésekre hívta fel a figyelmet, mint az európai minimálbér irányelv átvétele érdekében szükségessé vált minimálbér modell átalakítása, a szociális partnerek autonómiájának növelése a munkaügyi kapcsolatok rendszerének további kiszélesítése, a munka-magánélet összehangolása és a harmadik országbeli munkavállalók jelentős számban történő Magyarországon történő foglalkoztatása. Palkovics Imre a munkaügyi ellenőrzések megerősítését, a harmadik országokból származó munkavállalók integrálásának kérdését és az élethosszig tartó tanulás, az átképzések fontosságát emelte ki, valamint a jogi szabályozás gördülékenyebbé tételét szorgalmazta. Szűcs Viktória rámutatott, hogy a közszférában intenzívebb háromoldalú egyeztetésre van szükség.

Ezt követően Studničná elnök asszony kormányzati képviselőkkel találkozott. Zöld-Nagy Viktória, a munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkár bemutatta a munkavállalókat érintő magyarországi helyzetet, majd Molnár Balázs, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának helyettes államtitkára ismertette Magyarország EU elnökségére tervezett prioritásait.

Az EGSZB munkavállalói csoportjának elnöke elmondta, hogy a lezajlott egyeztetés alapján úgy látja, hogy nagyon befogadó szellemmel zajlanak az előkészületek Magyarország soros elnökségére, és ez a szemlélet nagyon fontos. Mindemellett hangsúlyozta a szociális dimenzió megjelenítésének, az életszínvonal növelésének és a bérekkel kapcsolatos kérdések fontosságát. Véleménye szerint a szociális kérdéskört be kellene illeszteni a prioritások közé.

A program befejezéseként az Országgyűlés alelnöke, Jakab István köszöntötte a vendégeket. Kötetlen beszélgetést követően a parlament épületében idegenvezetésen vettek részt, majd az ebédet is itt fogyasztották el. Innen útjuk a repülőtérre vezetett.