Az Európai Unió reformja érdekében az uniós polgárok szabadságjogait fenyegető veszélyekről, a családok és nemzetek szuverenitásáról és a nyílt társadalom ideológiájának keresztényellenes megnyilvánulásairól tanácskozik az Európai Civil Együttműködési Tanács (EuCET) pénteken Budapesten.

Csizmadia László az EuCET-et életre hívó Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú alapítvány (CÖKA) vezetője a tanácskozás kezdete előtt megtartott sajtótájékoztatón azt mondta: a keresztény, konzervatív, nemzeti identitású civil szervezeteket, alapítványokat és szakszervezeteket tömörítő EuCET célja, hogy visszatérítse Európát az alapítók által megfogalmazott elvekhez.

Ennek érdekében a szombaton záruló, 13 európai civil szervezet és szakszervezet képviseletével zajló konferencián olyan kérdésekkel is foglalkoznak, mint az unió által képviselt kettős mérce alkalmazása, a párhuzamos társadalmak kialakulásának veszélye, Európa katasztrofális demográfiai helyzete, az illegális bevándorlás megfékezése, az európai határvédelem, a kisebbségek és a nem kormányzati szervezetek (NGO) diktatúrája – sorolta a CÖF alapítója a CÖKA kuratóriumának elnöke.

Céljaik képviselete érdekében a tanácskozáson egy erre szolgáló grémiumot hoznak létre – mondta Csizmadia László.

Tomász Sakiewicz, az EuCet létrehozásában résztvevő lengyel Gazeta Polska főszerkesztője, az újsághoz kapcsolódó, világszerte működő Gazeta Polska-klubok vezetője a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: egyre inkább felértékelődik a független sajtó szerepe, mert az Európai Unióban tűrhetetlen sajtócenzúra működik. Ennek érdekében az újságon kívül hírportált és a Facebook-hoz hasonló közösségi portált is működtetnek.

Hangsúlyozta, hogy kritikus pillanatban, akkor ül össze a tanácskozás, amikor az Európai Unió blokkolja a Magyarországnak és Lengyelországnak járó forrásokat és megkérdőjelezi a demokratikus alkotmányokat. Lengyelország emiatt felszólítja az európai demokratikus erőket, hogy ne engedjenek a diktatúrának, amely megerőszakolja a társadalmak demokratikus berendezkedését – fűzte hozzá.

Lengyelország az Európai Unió tagja kíván maradni, ám nem fogadja el a rá erőszakolt szabályokat – mondta.

Az európai intézményeknek Magyarországról és Lengyelországról kellene példát venniük, mert ez a két ország jelenti Európa jövőjét. Az Európai Unió vezetői ugyanis ma egy antidemokratikus szuperállamot akarnak létrehozni, miközben összeugrasztják egymással a tagállamokat – jelentette ki a főszerkesztő.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: az érdekképviselet keresztény konzervatív szociális tanítás mentén végzi tevékenységét, ezért a kezdetektől fogva támogatja a CÖF-CÖKA tevékenységét.

Az Európa jövőjéről szóló uniós szintű kezdeményezés alkalmat ad arra, hogy a keresztény, konzervatív elveket valló civil szervezetek és szakszervezetek is kifejtsék véleményüket. A Munkástanácsok ezt a lehetőséget elsősorba a munkavállalók helyzetének javítására akarja kihasználni, és erre alkalmat kínál az EuCET tanácskozása is – mondta Palkovics Imre.

A konferencia kezdetén kiadott sajtónyilatkozat szerint a résztvevők egyetértenek abban, hogy az uniót ma jellemző negatív folyamatokat meg kell változtatni. Az EuCET fő célja Európa keresztény kulturális örökségének megőrzése, hagyományainak ápolása, a nemzetállami szuverenitás megvédése.

Azt írták, hogy az utóbbi három évtizedben olyan irányítási, gazdasági és társadalmi ideológiák nyertek teret az Európai Unióban, amelyek letérítették a közösség országait az alapító atyák által megálmodott útról. A folyamatos centralizációs törekvések olyan rendszert hoztak létre, amely már nem ellenőrizhető a tagállamok demokratikusan választott vezetői által. Továbbá olyan ideológiáknak adtak teret, amelyek lerombolják Európa történelmi és kulturális örökségét – sorolták.

Az EuCET-hez tartozó szervezetek szembeszállnak ezekkel a romboló tendenciákkal és a föderális állammal szemben a nemzetállamok együttműködésére épülő Európát támogatják – fogalmaztak.

Az EuCET kiáll az európai határok megvédése, az illegális bevándorlás megszüntetése mellett, tiszteletben tartja az egyes országok eltérő tradícióit, szokásait, politikai felépítését, és nem kíván azokba “demokráciaexporttal” beavatkozni – tartalmazza a sajtónyilatkozat.

Forrás: mti