A megállapodás szerint az EU minden tagországának integrálni kell a jogrendszerébe a visszaéléseket bejelentő munkavállalókat védő intézkedéseket. Az Irányelv szerint a több mint 50 munkavállalót foglalkoztató vállalatok esetében be kell vezetni a visszaélések bejelentéséről és kezeléséről szóló szabályzatot.

Esther Lynch, az ETUC Szövetségi Titkára úgy nyilatkozott: „Számtalanszor hallottuk, hogy a munkavállalók által bejelentett aggodalmakat a foglalkoztatók hogyan nem hallották meg. A most bevezetésre kerülő irányelv a visszaéléseket bejelentő munkavállalók EU-n belüli bánásmódjának kultúráját fogja megváltoztatni.”

A tagállamoknak be kell ültetni ezt a szabályozást jogrendszerükbe, melyet a szakszervezetek szoros figyelemmel fognak kísérni, ezzel biztosítva, hogy a bejelentéseket tevő munkavállalók védelme megfelelő módon valósuljon meg. Az ETUC különösen megnyugtatónak tartja az irányelv azon, a szakszervezetek által ösztönzött változtatását, hogy ezentúl a munkavállalóknak nem lesz kötelező a belső bejelentési procedúrát végigcsinálni, hanem közvetlenül a hivatalok felé tehetnek bejelentést.

https://www.etuc.org/en/pressrelease/start-culture-change-whistleblowers