Európai Szakszervezeti Szövetség jelenlegi főtitkárának, Bernadette Segol-nak, a bevezetője üdvözli azt, amit az európai kormányfők k1973-2013: 40 éves az Európai Szakszervezeti Szövetség

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (European Trade Union Confederation (ETUC)) elérkezett a negyvenedik évéhez. Vajon ez azt jelenti, hogy az európai munkások szóvivői a kapuzárási pánik felé tartanak? A szerzők nem húzzák ki magukat e kérdés alól, tudatában azzal, hogy milyen hosszú és nehéz utat jártak be a szakszervezetek a válság hatására a foglalkoztatás terén, a dereguláció elterjedése és a csökkenő számú tagság miatt. A könyv bemutatja az olvasóknak ezt az utat a 70-es évek elejétől napjainkig, felidézve, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség története soha nem volt egy leányálom. A szervezet az első lépéseitől kezdve sikeresen egyesítette a szociáldemokrata, keresztényszocialista és kommunista ihletésű szakszervezeteket Reykjaviktól Lamakáig. Ma a közös értékrend segítségével 45 millió dolgozót egyesít.

Vajon szakszervezetek nélkül a munkáltatók fordítanánk-e figyelmet a dolgozóik biztonságára és egészségére? Vajon ellenálltak volna a társadalombiztosítási rendszerek a szakszervezetek nélkül a 80-as években indult erőteljes privatizációs törekvéseknek?itűztek maguk elé, elérni “népeik élet- és munkakörülményeik folyamatos javulását”. Az Európai Szakszervezeti Szövetség mozgósítani fogja a tagjait e cél elérése érdekében, mint olyan, aki fél évszázada e cél érdekében dolgozik.

1973-2013: 40 years of history of the European Trade Union Confederation, Christophe Degryse (ETUI), Pierre Tilly (UCL), ETUI-ETUC, 2013, december 251 oldal. Franciául és angolul.

Ingyenes példányért írjon a következő e-mail címre: wdebacker@etui.org
Az előszót letöltheti itt.
Sajtó: Willy de Backer, Kommunikációs és kiadványok osztályvezetője, +32 (0) 2 224 05 09 vagy +32 (0) 485 185 879, wdebacker@etui.org

forrás: szakszervezetk.hu