Szorgalmazza az állam további szerepvállalását a városi tömegközlekedésben a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárához eljuttatott levelében.

 A szövetség levélben fordult Fónagy Jánoshoz az ágazat problémáinak megoldása végett.

A levél emlékeztet rá: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elvárása a Volán-társaságokkal szemben, hogy ne legyen veszteséges a városi közösségi közlekedés. A keletkező veszteségek finanszírozásáról meg kell állapodniuk az önkormányzatokkal, és ha ez nem vezet eredményre, fel kell mondaniuk a közszolgáltatási szerződést.A Munkástanácsok szerint viszont működési zavarok léphetnek fel a városi tömegközlekedésben, ha az olcsóbb működés reményében az önkormányzatok magánvállalkozásokkal kötnek majd szerződést. A magánvállalkozások a felkészültség és a szervezettség hiánya miatt még nem alkalmasak a közszolgáltatási funkciók ellátására – rögzíti a levél.Az 50-60 ezres lélekszámú városokban a megfelelő színvonalú közösségi közlekedés ellátására 30-40 autóbuszra van szükség, míg a nagyobb városokban a közösségi közlekedés ennél sokkal nagyobb járműparkot igényel. Ilyen autóbuszflottával pedig csak kevés magánvállalkozó rendelkezik – állapítja meg levelében a szövetség.

A városi közösségi közlekedés támogatott ágazatnak számít, takarékos, hatékony gazdálkodás mellett sem tud nyereségesen működni – hívja fel a figyelmet. A városokra jelentős tehertétel a helyi közlekedés finanszírozása. Több önkormányzat már így jelentős összeggel tartozik a Volán-társaságoknak, a kiadásokat (a Volán-társaságokkal közösen) járatleállításokkal és járatszűkítésekkel próbálják csökkenteni.

Járatleállítások esetén az amortizációs költségek miatt az önkormányzatok többsége nem a régi, használt buszokat, hanem az új járműveket vonja ki a forgalomból. A szövetség álláspontja szerint így tovább csökken a szolgáltatás színvonala, ráadásul a növekvő javítási költségek miatt drágább lesz a működtetés.

A Munkástanácsok Szövetsége mielőbbi szakmai egyeztetést sürget, hogy közös megoldást találjanak az ágazatot érintő problémákra.