A jegybank javaslatában a munkahelyek megőrzésének elősegítése érdekében további lépéseket javasol. A járvány első hullámához hasonlóan a második hullám alatt is az a cél, hogy a védekezési szakaszban minél több munkahelyet sikerüljön megmenteni. A javaslatok célja emellett, hogy a járványt követően minél több munkahelyet sikerüljön visszaállítani. 

A javaslatokat öt pontban foglalta össze az MNB. Az első aktív lépésként a munkahelyvédelmi bértámogatás folytatását és egyszerűsítését tartják indokoltnak. A dokumentum felidézi: a munkahelyvédelmi bértámogatásra allokált források jelentős része továbbra is rendelkezésre áll. A program meghosszabbítása során célszerű viszont tovább egyszerűsíteni az adminisztrációt, hosszabb igénybevétel esetén emelkedő állami támogatást nyújtani és a gyermeket nevelők számára emelt összegű támogatást nyújtani. Fontos a Munkahelyvédelmi Akcióterv szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményének kiterjesztése a koronavírus-járvány alatt állásukat elveszítő foglalkoztatottakra. A jelenleg alkalmazott kedvezmény leszűkíti a támogatás igénybe vehetőségét.

Szintén hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez a tavaszi hónapokhoz hasonlóan, ha ismételten bevezetné a kormány, hogy a járvány által leginkább sújtott ágazatok mentesültek a munkáltatói és részben a munkavállalói közterhek megfizetése alól. Eredményes lehet a közfoglalkoztatási lehetőségek bővítése: ha egy vállalat közmunkást alkalmaz, akkor az állam meghatározott időre átvállalná a bérköltséget, amennyiben ugyanennyi ideig vállalná a vállalkozás a továbbfoglalkoztatást.

Új elem a jegybanki csomagban az átképzési járadék bevezetése. Az állam járadékot nyújthat az átképzésben való igazolt részvételkor, vagy a felvehető diákhitel tartozást engedheti el sikeres vizsga esetén. Továbbá az álláskeresési járadék nyújtása is újraindítható sikeres vizsga után.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke megkeresésünkre kiemelte: elengedhetetlenek a jegybanki javaslatok a munkahelyek megőrzéséhez, kiegészítené a kormányzat újonnan bejelentett intézkedéseit. Hozzátette: a leépítések – hasonlóan a 2008-2009-es válsághoz – később, a járványt követően jelentkeznek, amennyiben nem hoz a kormány újabb lépéseket. A szakszervezetek javaslatai nagy részben megegyeznek az MNB javaslataival.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán