Sokan nem tudják, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-os döntése szerint április 28-a a munkabalesetek áldozatainak nemzetközi gyásznapja lett. Ennek megfelelően a munkabalesetben elhunytakra emlékeztek meg Pécs-Vasason a Lélekmadár-Bányászhimnusz emlékműnél a Munkabalesetek Áldozatainak Pécs-Baranyai Emléknapján is, melyet immáron 15. alkalommal rendezett meg a Vasasi Szent Borbála Egyesület és a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

Sokan gyűltek össze a gyásznapon

Az eseményen megemlékeztek az 1986. február 18-i vasasi fejtésomlás 30. évfordulójáról, melynek során 15 bányászt temetett maga alá a föld. A 15 omlás alatt rekedt ember közül 4 főt sikerült élve kimenteni, 11-en viszont életüket vesztették. Az ő emlékükre az esemény nyitányaként 11 fehér galambot eresztettek szélnek, mely a halott bányászok lelkét szimbolizálta.

Hoppál: meg kell őrizni a bányászok emlékét
Hoppál: meg kell őrizni a bányászok emlékét

A gyásznapon Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a bányászat fejlődése rengeteg áldozattal járt, ugyanakkor a haszna is megvolt, hiszen a pécsi bányászok felépítették a város gazdaságát, megalapozták az itt élők életét. Arra a fizikai termelőmunkára ugyanakkor – folytatta –, mint amilyen a bányászat is, a piacgazdaság ma már nem tart olyan mértékben igényt, mint a kétkezi munkavégzés aranykorában. Jelenleg a szellemi munka elismerése tart előrébb – hangsúlyozta. Ezért is kell megemlékezni azokra a pécsi bányászokra, akik magukat nem kímélve új, önálló munkakultúrát teremtettek, munkájukkal megalkották és formálták a városiak identitását, ezért a hatalmas építőmunkáért pedig életükkel áldoztak. Életben kell tartanunk tehát – mondta – a hősi halált halt bányászok emlékét, Pécs-Vasas pedig élen jár a hagyomány és a bányászat emlékének őrzésében az olyan hagyományőrző kezdeményezésekkel, mint például Bányamanók mozgalom.

A bányamanók őrzik a hagyományt
A bányamanók őrzik a hagyományt

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke beszédében elmondta, hogy a gyásznapi megemlékezés-sorozatot eredetileg a kanadai favágók indították el. A tél végén, a tavasz kezdetén, amikor az erdőkben be kellett fejezniük a fakitermelést a zord, kemény téli természethez szokott favágók rendszeresen megemlékeztek a munkájuk során életüket vesztett, balesetet szenvedett társaikról.

Koszorút kaptak a halott bányászok
Koszorút kaptak a halott bányászok

Palkovics ezután kitért arra, hogy a bányászat a legveszélyesebb munkák egyike volt, és az is a mai napig. A Munkástanácsok Országos Szövetségének célja pedig az, hogy minimalizálják az olyan munkahelyi veszélyeket, halálos baleseteket és rizikófaktorokat, melyekkel a pécsi bányászoknak nap mint nap szembe kellett nézniük. Elmondta, hogy a munkavédelem ma Magyarországon működik ugyan, de nem mindig, és nem mindenhol. Ezért pedig több, alaposabb, jobb munkahelyi ellenőrzésre van szükség, és átláthatóbb, megbízhatóbb kommunikációra munkavállaló és munkáltató között.

Az ünnepélyes megemlékezésen részt vett még Andrzej Kalinowski lengyel konzul és Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár is.

Forrás: pecsma.hu