A szakszervezetek és a munkáltató által kötött Kollektív Szerződés újabb két évre garantálja a Munka Törvénykönyve feletti, MOL-os juttatásokat – így például az országosan is kiemelkedő műszakpótlékokat és VBK keretet, továbbá a karácsonyi jutalmat és az eredményérdekeltségi ösztönzőt – melyeknek köszönhetően a fizikai, műszakos munkakörökben dolgozók jövedelme 1,7-szerese az alapbérüknek, a szellemi munkakörökben dolgozóké pedig 1,3-szorosa.

Alapbéremelés 2015-16-ban

Az alapbéremelés mértéke – a 0% körüli infláció mellett – 2015-ben 1% teljes differenciálással, ezen felül a fizikai munkakörökben dolgozó munkavállalókra vonatkozóan 100 millió Ft-os keretet, a szellemi munkakörökben dolgozók esetében pedig 50 millió Ft-os keretet biztosít a munkáltató béremelésre, illetve bérrendezésre.

Az alapbéremelés mértéke 2016-ban 1,5 % lesz, szintén teljes differenciálással, valamint ebben az évben is biztosítja a Munkáltató a fizikai munkakörökben dolgozók esetében a 100 millió Ft-os, illetve a szellemi munkakörben dolgozók esetében az 50 millió Ft-os keretet béremelésre, bérrendezésre.

Az alapbéremelés végrehajtása az áprilisi munkabérrel egyidejűleg, januárra visszamenőlegesen történik.

MOL-os juttatások – nemcsak az Mt. felett, hanem országosan is kiemelkedő szinten

Az eredményérdekeltségi ösztönző az éves alapbér 10%-a lesz mindkét évben, melynek mértéke továbbra is a vállalatcsoport teljesítményének és az egyéni teljesítménynek a függvénye, az alapját pedig a célkitűzés és teljesítés évének alapbére képezi.

A 700.000 Ft/fő/év VBK keretet és a differenciálatlan karácsonyi juttatást szintén mindkét évre garantálja a munkáltató, akárcsak a kimagasló műszakpótlékokat. A törzsgárda juttatás változatlanul jár, a MOL-csoportos munkaviszony kerek évfordulói (20,25,30,35,40,45 év) után.

A betegszabadságra járó díjazás ugyan 90%-ról 80%-ra csökken, de a Munka Törvénykönyvében szereplő mértéket továbbra is meghaladja.

A Társaság biztosítja továbbá az összes egyéb juttatást is, pl. a csoportos élet- és balesetbiztosítást, a különböző munkavállalói jutalmakat, a segélyezésre és helyi rendezvények támogatására felhasználható jóléti keretet, stb.

A 2015-16. évi Kollektív Szerződés hamarosan elérhető lesz az e-panoráma HR oldalán.

Mindannyiunk érdeke, hogy továbbra is kiszámítható, biztonságos viszonyok között dolgozzunk a MOL-ban, ezért nagyon örülök, hogy ismét kétéves megállapodás garantálja a Munka Törvénykönyvét magasan meghaladó juttatásokat egy ilyen nehezen tervezhető, bizonytalan gazdasági környezetben is” – mondta Fasimon Sándor, MOL Magyarország ügyvezető igazgató.

  1. március 3. 17:20 – Szluha Krisztina