A Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata aggódva figyeli azokat a jelenségeket, amelyek a Nagy-Britanniában munkát vállaló kelet- és kelet-közép európai, különösen a magyar munkavállalókat érintik.

Az elmúlt időszakban több nyilatkozat látott napvilágot brit politikusoktól, melyek szerint hiba volt 2004-ben teljesen megnyitni a brit munkaerőpiacot az újonnan csatlakozott tagállamok előtt.

Az ilyen jellegű kijelentések, ahogy azok az egyre inkább jellemző tendenciák is, amik a szigetországban munkát vállaló honfitársainkkal szembeni diszkriminációt kísérik, sokakban aggodalmat és bizonytalanságot válthatnak ki. A munkavállalók szabad mozgása az Európai Unió egyik fő célja, az európai integráció alappillére. A fogadó országnak, legyen az Svédország, az Egyesült Királyság vagy Magyarország, bármely tagállam polgárát a sajátjával egyenlő bánásmódban kell részesítenie a munkafeltételek és a szociális ellátások biztosításának tekintetében.

Az aggodalom és a visszásságok különösen érintik a külföldön dolgozó nemzettársainkat, nem kis számban magyar fiatalokat – ezért a Munkástanácsok a folyamatosan igyekszik napirenden tartani a kérdést és segítséget nyújtani a migráns munkavállalóknak.

A képzési rendszerek, különösen a szakképzés területén együttműködve német és osztrák szakszervezeti és képzési szövetségekkel, (a témával kapcsolatban a múlt héten nemzetközi szakképzési konferenciát szervezett a MOSZ), a már jelenségként felmerülő munkavállalói jogsértésekkel kapcsolatban pedig jelzést adva a brit szakszervezeteknek és európai ernyőszervezeteinknek.

Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata

Szabó Imre
elnök