Szigorodik a vendégmunkások magyarországi tartózkodásával és munkavállalásával kapcsolatos törvény. A Mandiner információi szerint a nyáron megszavazott vendégmunkás-törvény alapjaiban nem változik, de sokkal nagyobb védelmet kapnak a hazai munkavállalók.

Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok Országos Szövetségének ügyvezető alelnöke a Mandiner megkeresésére elmondta: fontos, hogy a harmadik államokból érkező személyek jogcím szerint legyenek meghatározva. Ez azt jelenti, hogy legyen világos és elkülönült szabályozás a harmadik országbeli vállalkozókra (önfoglalkoztatókra) és az itt dolgozó vendégmunkásokra is. 

A korábbi tervezettel szemben a fő szakszervezeti kritika az volt, hogy nem rendezte megnyugtatóan annak igazolását, hogy a munkáltató hogyan, mikor, s milyen eljárás keretében próbált magyar munkavállalókat felvenni az adott munkakörbe azt megelőzően, hogy engedélyt kért volna vendégmunkások foglalkoztatására.

Szabó Imre Szilárd kiemelte, a cél világos: amíg van magyar munkaerő, elsőbbséget kell, hogy élvezzen. Fontos továbbá, hogy megfelelő idegenrendészeti szabályok szülessenek és a szociális dömping árnyoldala elkerülje a magyar gazdaságot, azaz az országban megjelenő vendégmunkások ne eredményezzék a bérek letörését és a munkajogi feltételek romlását.

A teljes cikk ITT olvasható!

Nyitókép: Getty Images