A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) levélben fordult Orbán Viktorhoz, melyben felhívja a miniszterelnök figyelmét arra, hogy a vám- és pénzügyőrök sérelmezik, miszerint a 2021. június 10-én a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben nem szerepelnek azon közszolgálati dolgozók között, akik a járvány elleni védekezésben való részvételük miatt részesülnek a plusz tíz nap pótszabadságban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei napi szinten részt vettek a védekezésben: a rendőrökkel közösen végezték a karanténkötelezettség betartatását, közterületi szolgálatot végeztek és ellenőrizték a védelmi kötelezettségek betartását. Ebben a munkában hetente több száz pénzügyőr részt vett, mindennek ellenére nem részesülnek a pótszabadság juttatásában.

Rendkívül sajnálatosnak, méltánytalannak tartja a szakszervezet elnöke, hogy a rendelet előkészítői nem tájékoztatták megfelelően a kormányt a védekezésben résztvevő teljes személyi állományról, és egyben arra kérte a Miniszterelnököt, hogy intézkedjen a védekezésben helytálló pénzügyőr állomány erkölcsi elismeréséről.

A szakszervezet elnöke egyben megköszönte a NAV teljes személyi állományának a védekezésben való részvételt, különös tekintettel a pénzügyőr állományra, akik a kezdetekben védőoltás és megfelelő védőeszköz hiányában is esküjükhöz méltón szolgálták Magyarország lakosságát.

(Kép: kaliberinfo.hu)

Holecz Gábor elnök,

Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete

Budapest, 2021.06.17.