A 2012-ben megszüntetett életpálya és a 2015-ben bevezetett új szolgálati törvénnyel sikerült a hivatásosokat egzisztenciális bizonytalanságba sodorni, amivel nemcsak a szakmai vezetésbe esett bizalmat vesztették el, hanem a törvényhozásba vetetett is. Összegezve az elmúlt időszak hangzatos kijelentéseit elmondhatjuk, hogy nagy lózungok voltak.
Életpályából nem lett semmi. A három pillér sosem állt és már az elsőnek is az alapoknál megrogyott a kivitelezése.
Jelenleg ott tartunk, hogy a kezdők bére nem éri el a minimálbért az első 4 évben. A 2020-as garantált bérminimum emeléssel további leszakadás várható és a tiszthelyettesi és zászlósi állomány elszegényedése, vagy egészségi állapotának romlása a többletvállalás miatt. Ezek hosszú távon rendkívül hátrányosan érintenek mindenkit, tudatában annak, hogy az egészségkárosodási ellátás kidolgozatlan, kiforratlan és a hivatásosok ellen használják a munkáltatók nem pedig az érdekükben.
A megoldás számunkra egyszerű. Meg kell szüntetni a BM által, teljesítményértékelés néven osztogatott 12 milliárd forintnyi valójában a tűzoltók béremelésén megspórolt, úgynevezett pofapénzt, amit nem a teljesítmény, hanem az aktuális kormány iránti lojalitás mértékétől függően osztogatnak a helyi katasztrófavédelmi káderek.
Egyébként undorító, hogy ilyen mértékben politizál a katasztrófavédelem és elvárja a beosztottaktól, hogy mindehez még jó pofát is vágjanak.
Tehát a rajtunk megspórolt és ki nem fizetett béremelés, plusz a költségvetésben szereplő többlet elegendő, hogy a minimálbér feletti illetményt kapjanak a hivatásosok, vagyis a minimum elvárt kezdő őrmesteri illetmény 260.000.-, ami igazából csak szinten
tartaná a béreket, nem is valós bérfejlesztés.
Ezzel párhuzamosan csökkenteni kell a bérkülönbségeket, ami a rossz szervezeti felépítés következtében kialakított felesleges beosztások miatt okoz problémát. 
Sajnos nincsenek paritásban a beosztások. Ennek a megoldása a hivatásos pótlék mértékének az emelése bizonyos beosztásoknál.  Itt nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy az illetmény alapját képező 38.650.-
már több mint 10 éve változatlan. Ebből kikövetkeztethető, hogy igazából
komolytalanok a kormányzati szándékok, kivéve egy dologban, hogy továbbra is ellenségként kezelik az állományt és az általuk fenntartott érdekképviseletet, akik továbbra sem adták fel a korkedvezményes nyugdíj helyettesítő és korábban a belügyminiszter által beígért megoldás életrehívását.

Kelt: 2019.12.12.
HTFSZ Elnökség