Szerda délután ülést tartott a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum (SZÉF). A fórum 2012-ben, a Fejér Megyei Munkástanácsok kezdeményezésére jött létre. A SZÉF az országban egyedülálló háromoldalú érdekegyeztető fórum, amelynek elnöke a mindenkori polgármester, két alelnöke pedig a munkaadók és a munkavállalók képviselői, akiket félévente választanak.

A SZÉF célja a folyamatos kommunikáció az önkormányzat, a munkavállalók és a munkaadók között, valamint a várost érintő kérdések megvitatása, véleményezése, mint például a beruházások, pályázatok elosztása.

A fórumon elhangzott: Székesfehérvár az utóbbi években országos szinten is kiemelkedő helyet foglal el a város a bevételeit illetően. Ezzel összhangban a munkanélküliség is nagyon alacsony. Az országos szinthez képest az álláskeresők száma Fejér megyében 23498 fő, Székesfehérváron pedig 4600 fő. A város működtetése mellett Székesfehérváron jelentős a fejlesztésekre tervezett forrás. A gazdasági területért felelős alpolgármester beszámolójában szólt arról is, hogy a gazdasági növekedés és a város jövője érdekében szükség van a magasan képzett munkaerőre.

Az idei év első Érdekegyeztető Fórumán részt vett a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Palkovics Imre, a fórum előtt Cser-Palkovics Andrással, Székesfehérvár polgármesterével egyeztetett. A polgármester elmondta: Székesfehérvár továbbra is vonzza az ipari befektetőket. A város nagy előnye, hogy a régi ipari kultúrára épülhetett rá az új. Itt az emberek hozzá vannak szokva a minőségi munkához, és szeretnek is dolgozni. A városban nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány a nagyobb probléma. A kérdés az, hogyan lehet rávenni Kelet és Közép Magyarországról a szakmunkásokat, hogy ide jöjjenek dolgozni?

A polgármester kiemelte: a legfontosabb célkitűzése a buszgyártás újraindítása, belátva azt, hogy a pillanatnyi gazdasági környezetben nem biztos, hogy saját márka a realitás. A buszgyártás nem kizárólag gazdasági szempontból fontos, hanem az elsődleges cél a székesfehérvári termelési kultúra életben tartása.

Palkovics Imre „Makroszintű párbeszéd és konzultáció” címmel tartott tájékoztatót. Kiemelte, hogy a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum példaértékű az országban. Ismertette azokat az érdekegyeztetési fórumokat, ahol a szakszervezetek képviselni tudják érdekeiket. Beszámolt a minimálbér emeléséért folytatott tárgyalásokról, valamint azokról a problémákról, amelyekre a közeljövőben szeretnének megoldást találni. Ezek között szerepel többek között az új Munka Törvénykönyve módosítása bizonyos pontokon, az anomáliák kiküszöbölése. „Szeretnénk elérni, hogy a közalkalmazottak fix összegű bérkiegészítést kapjanak és a versenyszférában idén elmaradt bérajánlásra is sor kerüljön.

Palkovics Imre hangsúlyozta: a Munkástanácsok kész arra, hogy az országos érdekegyeztetésben regionális kérdéseket is felvessen, hiszen a regionális szinten megvalósuló fejlődés az ország fejlődésének a záloga.